От Фейсбук профила на Владимир СираковОт изтеклия в общественото пространство

...
От Фейсбук профила на Владимир СираковОт изтеклия в общественото пространство
Коментари Харесай

Този балон, на който долетяха Кирил и Асен се спихна

От Facebook профила на Владимир Сираков

От изтеклия в публичното пространство отчет на Министерството на финансите излиза наяве, че ръководството на обществените финанси е сложено под голямо напрежение. Ако държавният бюджет резервира към този момент признатите политики и тези, които към този момент са заложени за 2023 година то бюджетният недостиг ще експлодира до близо 7% от Брутният вътрешен продукт. Всъщност това не е изненада в подтекста на огромния растеж на разноските, прехвърлянето на огромна част от финансовата стратегия от 2022 към 2023, повсеместния политически популизъм и така нататък Неща, които разясняваме много още от средата на 2022 година

В отчета се установяват доста притеснителни сюжети. България ще срещне съществени провокации пред бъдещото финансиране на един огромен недостиг (над 3% от БВП), като от МФ даже пишат „ При този сюжет може да се наложи страната ни да употребява заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални условия като изискване за даването на заема “. Самото споменаване на опцията за заем от МВФ демонстрира огромните проблеми пред фискалната непоклатимост.

На изключителния брифинг на МФ, министър Велкова удостовери, че в случай че държавният недостиг се изпусне от надзор това поражда риск за устойчивото действие на паричния съвет у нас. В текста също по този начин е написано, че в случай че актуалните параметри на бюджета се запазят се поражда риск от „ …поставяне на условия за смяна на закрепения към сегашния миг курс на лв. към еврото “. Подобно изказване обаче би трябвало да се обоснове с много солидни причини и доказателства, тъй като е извънредно сериозна опасност.

Въпреки, че на пръв взор такива констатации са стряскащи, добре е, че са споделят „ на глас “. Това демонстрира какъв брой значима е фискалната дисциплинираност за действието на цялата стопанска система.

От Facebook профила на Евгени Петров

Е, спокоен съм, че това, за което дудня от към 2 часа след отчета на МФ министър Велкова се удостовери от авторитетни икономисти като Любо Дацов и Красен Станчев, изключително в частта " оттук нататък ". Нещо, което не се харесва нито на лявоцентистката Политическа партия, нито на обществената Българска социалистическа партия.

Този балон, на който дохвърчаха Кирил и Асен се спихна, а макар обществените завоевания на Българска социалистическа партия през тяхното ръководство столетницата губи електорат и позиции.

Най-после някой би трябвало да изтрезнее.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР