От Фейсбук профила на икономиста Кузман Илиев:Позорно и опасно е

...
От Фейсбук профила на икономиста Кузман Илиев:Позорно и опасно е
Коментари Харесай

Кузман Илиев: Позорно и опасно е България да търси газ седмица за седмица

От Facebook профила на икономиста Кузман Илиев:

„ Позорно и рисково е България да търси газ седмица за седмица

Дебатът за енергийната сигурност на България става доста прочувствен. И се политизира - освен това много нездравословно.

Да сме запазили достолепието на България и да не клякаме пред руснаците! Аз съм за - то не би трябвало да клякаме пред никого по този начин или другояче, но нали…

Имаме тогава ли контрактувани дълготрайни контракти за полутечен газ? Питам имаме ли, откакто още март публично се отказахме от дълготрайния контракт с Газпром? Не. Ще има ли арбитраж за над 1 милиард лв. по клаузата „ вземи или заплати “ с руснаците? Да. Кой ще го завоюва? Не се знае, затова риск за хазната има - само че кой ще е отговорен за незаконната безстопанствено тогава?

Защо не са готови такива дълготрайни контракти за полутечен газ и е проспано първото полугодие, откакто „ Булгаргаз “ има лиценз за търговец? Очевидно българското държавно управление и българския монополен снабдител не са били съгласни с новите схеми на заплащане по този начин или другояче - за какво не са работили навреме? (Ние не генерираме значими доходи в рубли и руснаците го знаят по тази причина и конвертирането в Газпромбанк не ни визира, а французи и италианци си заплащат в контрактуваната валута и няма проблем.)

Има ли през днешния ден резервирани слотове и свободни потенциали - в Гърция и Турция? Не и - О, Боже! - те са непокътнати до близки до Газпром играчи и са изключително скъпи?! А къде блеехте, господа антидържавници, близо половин година - тогава, до момента в който към момента имаше свободен потенциал в Гърция и Турция. Защо си бъркахме в носа с голяма цена за стопанска система, обичай и политическа непоклатимост през днешния ден?

Защото „ диверсификация “ не значи да махаш източници, без да добавяш нови - самоуверено, само че и тъпанарско политическо държание, дума да няма. Диверсификация значи да имаш повече такива източници, с което да натискаш цената надолу при договаряния и да ти дава „ преговорна мощ “, както се споделя по харвардски.

През 2020г. Европейска комисия ни принуди да сменим формулата на цената на газ от Газпром и Борисов, както постоянно, почтително кандиса - тогава “спотът ” беше съвременен, а дълготрайните контракти - не. И в този момент договорът с Газпром е 70% спот (високата сегашна цена от 290 евро), и 30% нефтени деривати, търгувани на Средиземноморската борса. Това му е виновността на Борисов, а не Турския поток, по който вземаме директни такси и пренасяме газ до гърци, австрийци и унгарци - все страни-членки на Европейски Съюз. Прословутата „ гръцка връзка “ нямаше по какъв начин да я има преди завършването на Трансадриатическия газов кулоар през 2020г. и й се губи изгодата преди терминала в Александруполис да е подготвен след 2024г.

А упомената спот цена - и на газ, и на ел. сила - стана доста висока още предишното лято. Днес към този момент е астрономическа. Защо? Защото в действителност европейците (най-вече Германия) затвориха нуклеарните и въглищните централи и започнаха да се газифицират изключително - това било, видите ли, временен стадий към въглеродната индиферентност! Намаляваш предлагането (производството) на ел. сила, усилваш търсенето на газ - кой да е резултатът върху цените им се пита в задачата?

Напечатаха се и трилиони евро, с цел да се раздават по време на пандемията и инфлацията мазета - при първични материали, горива, храни и услуги. Умно, доста мъдро и най-много безпределно отговорно. Последваха наказания към Русия, чиито най-пряк резултат е скокът в цената на изкопаемите горива и респективно 40 на 100 повече приходи за съветската хазна от газ за годината все още. Сработиха и глобите също, няма що.

Ситуацията у нас: към този момент имаме сигурни единствено ⅓ от потреблението ни - азерски газ на остарялата (нефтено основана формула!) по дълготраен контракт. (Приятно е съвсем толкоз, едвам сме в топ три на експортьорите на ел. сила в Европа, нищо че ни юркат от Европейска комисия да затваряме ТЕЦ-ове и да не усилваме нуклеарни мощности - да се радваш на “назадничавостта си ” малко е положението).

Ако махнем съветските доставки - търсим още 2/3. От тях се надаме на 1/3 азерски, само че на спот цена, т.е. 290 евро за мегаватчас и даже по осреднени стойности, ще е много висока цената.

Търсим и 1/3 полутечен природен газ, само че на естествена цена и опция за доставка и разтоварване. Цената е доста значима - с цел да не смажем семейства и бизнес и да не декапитализираме така и така обезкървения Булгаргаз - че и първата “сигурна ” ⅓ няма да ни я дават азерите, без постоянен длъжник от наша страна. А това визира финансовата непоклатимост на страната и парите на данъкоплатците в последна сметка.

Ако няма такива благоприятни условия - за количества и логистика - преговаряме с Газпром, тъй като се не помни, че ние не сме във война с никого към момента - и Слава Богу! Ако платим на руснаците, само че не пратят газ - съдим ги до дупка и продължаваме да търсим дълготрайни благоприятни условия, а не да вършим хепънинг след хепънинг, до момента в който дефинитивно не банкрутираме промишлеността и не смажем междинната класа с инфлация и безумни ограничавания върху климатици, парно и осветлен

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР