От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.Така

...
От есента антибиотиците ще се предписват само с електронна рецепта.Така
Коментари Харесай

Защо Здравната комисия сезира ДАНС и МВР заради липсващи лекарства?

От есента антибиотиците ще се предписват единствено с електронна рецепта.Така здравните управляващи се надяват, че ще се пресече безконтролната им приложимост. В същото време поради острия дефицит на някои лекарства през последните седмици, ръководителят на комисията по опазване на здравето в Народното събрание алармира ДАНС и Министерство на вътрешните работи, които да ревизират компаниите.

" Здравната комисия ангажира министъра на опазването на здравето ежеседмично да изпраща информация за изчезнали лекарства. Има три медикамента, които липсват сега, осем са сложени в забранителен за експорт лист, тъй като част от неналичията се дължат на това, че медикаменти, които са с релативно ниска цена в България и по-висока цена в чужбина, се изнасят за сметка на потребностите на българските жители ". Това съобщи в ефира на " Събуди се " доктор от ПП-ДБ.

По думите му това се прави за по-голяма облага. Той добави, че два от трите изчезнали медикамента са инсулини, един е мултиензимен препарат. 

" Те са част от лечебната скица на хора със съществени болести. Специално за диабета, това е заболяване, което в случай че не се лекува систематично, води до съмнения на кръвната захар, които са нездравословни за организма в дълготраен проект ", уточни още.

" Проблемът е, че тези лекарства влизат в България на по-ниска цена, в сравнение с в някои от западните страни, и тогава някой безсъвестен може да ги изнесе и да ги продаде на по-висока цена ", разяснява още той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР