От една седмица общността r/wallstreetbats на онлайн форума за дискусии

...
От една седмица общността r/wallstreetbats на онлайн форума за дискусии
Коментари Харесай

Дегенератите срещу тежката артилерия на спекулантите

От една седмица общността r/wallstreetbats на онлайн форума за полемики Reddit е в центъра на епична борба сред едрите вложители от Уолстрийт и усъвършенстваният им вид от дребни риби, свързани със обществената медия. П оредната борсова конспирация иззад Атлантика последователно придобива колосални размери и нанася загуби за милиарди долари. Но този път пострадали са... хеджинговите фондове, които се оказаха победени в личната им игра от проведено стадо пирани.

Корените на екшъна водят разумно до 2020-а, когато демократизацията на финансовия бранш процъфтя - развой, който маститите играчи би следвало да приветстват. Особено след всеобщите апели на редица организации и конгреси за финансово включване и за подкрепяне на лишените от даровете на финансовите пазари.

Новаците обаче заобиколиха обичайния финансов ред и по-специално добре облечените и висококвалифицирани експерти, печелещи тлъсти комисионни от хитроумните финансови артикули, които оферират.

Изтощени от пандемията и заключени по домовете си, в множеството случаи - без да се постанова да работят и лишени от дребните удоволствия, за които да харчат парите си, самоуките финансисти се насочиха към фондовия пазар като логичен метод да прекарат деня. Голяма част от дилетантите завоюваха от борсовия напредък, по-наивните изгубиха. Играта крие висок риск и доста от падналите зад борда не могат да си я разрешат с оскъдните си средства. Големият проблем обаче не е единствено във финансовото им здраве, а и във обстоятелството, че тази активност се трансформира в дестабилизираща мощ за световните пазари.

Три съществени фактора способстваха за възхода на дилетантите.

Първият е увлечението им по избрани фирмени акции.

"Генералната подготовка " се състоя през предходната година с книжата на "Херц ", които нарастнаха с 800% през юни 2020-а, след което компанията за коли чартърен внесе документи за отбрана против кредиторите по Глава 11 от американския закон за банкрутите.

Вторият е, че освен търговията на акции стана налична за масите, а също и покупко-продажбите с варианти. Огромен брой дребни залози за бъдещата посока на придвижване на акциите сега наводняват пазара, другояче непокътнат от десетилетия за експертите.

Третия и най-разрушителен от всички фактори е, че тези нашественици се провеждат посредством разнообразни онлайн конгреси за полемики, най-важният от които в тук описвания случай е каналът r/wallstreetbets на Reddit. Той има 3.1 млн. консуматори, които са се кръстили "дегенерати ".

Именно те започнаха да залагат интензивно на акциите на дребния търговец на конзоли и видеоигри GameStop, вследствие на което акциите му нарастнаха с над 1700% от началото на годината. А на 28 януари за малко изскочиха над 500 щ. $ парчето, качвайки пазарната капитализация на неугледната компания до 24 милиарда $ - против скромните 1.3 млрд $ в края на 2020-а. Примерът е индикативен за мощта и за капацитета на тази група да изстрелва цените до нива, които нямат нищо общо с действителността.

В тази вързка менижър на хеджингов фонд разяснява, че "най-големият фонд в света към този момент е r/wallstreetbets - от позиция на опцията му да движи пазарите ".

Междувременно, доста едри спекуланти, залагащи против акциите на GameStop бяха принудени да закрият късите си позиции със съществени загуби. Сред тях е могъщият Melvin Capital и хеджинговият фонд на Стийвън Коен - Point72, "олекнал " с съвсем 15% от началото на годината, частично поради късите си позиции в GameStop. Оценката на Maplelane Capital се е стопила с към 33% от началото на годината до 26 януари, главно поради бандата от r/wallstreetbets. А "продавачът накъсо " Андрю Лефт от Citron Research се оплака, че е бил заставен да закрие позицията си в GameStop с голяма загуба и подсети на купувачите на акциите на търговеца на видеоигри да си платят налозите върху извоюваното.

Така дребните момчета победиха огромните в личната им игра.

И, естествено, засегнаха егото на експертите. Те пък се оплакаха от "хищническо държание " и означиха, че в случай че те по същия "гангстерски метод " координирано се включат към дискусионните конгреси на организация "Блумбърг " за избрани акции, сигурно ще бъдат глобени от регулаторите.

Един от най-видните вложители - спекуланти, ползващи тактиката на "късите позиции " и създател на Muddy Waters Research - Карсън Блок (понесъл съществени загуби от скока на акциите на GameStop) - е засегнат, че "последният резултат от превръщането на пазарите в онлайн игра е преследването на продавачи накъсо ". Което принуждава "професионалните " спекуланти да закриват позициите си, с цел да редуцират загубите.

Блок е прав, доколкото има доказателства, че "армията " на Reddit фактически е излязла на лов за скалпове на хеджингови фондове. И че търгува със заемен капитал. А сходна на GameStop интензивност се следи и при книжата на други подценени и атакувани компании като AMC, BlackBerry и Bed Bath & Beyond.

Истината е, че доста от тези дребни вложители, които сега наподобяват като спечелили, скоро могат да се трансфорат в губещи.Особено тези, които са се присъединили в крайната фаза на играта. И, за разлика от богатите мениджъри на хеджингови фондове, които към този момент са изтикани настрана със загуби, само че сигурно имат задоволително пари, с цел да изплащат ипотеките си (ако въобще имат такива), дребните риби не могат да си разрешат сходен мощен удар.

Тези "борсови безобразия " привлякоха вниманието и на формалните управляващи.

Часове преди края на съвещанието на паричния комитет на Федералния запас на 27 януари прессекретарят на Белия дом заяви, че финансовият министър Джанет Йелън и икономическият екип на президента Джо Байдън следят протичащото се с акциите на GameStop и на други, до неотдавна подценявани компании. Сенатор Елизабет Уорън също се включи с уверението, че ще накара борсовите регулатори "да се разсънят и да правят работата си ". Пък и поддържаните от "дегенератите " на r/wallstreetbets фирмени акции несъмнено не костват сегашните си цени.

Спекулантите рядко упрекват себе си за каквото и да било. И към този момент се възмущават, че медиаторите са били много небрежни, тъй като са разрешили на дребните вложители да търгуват варианти със заемен капитал. И че Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища не вижда какво се случва. Привържениците на GameStop обаче могат да запитат за какво 100% от акциите на компанията могат да се търгуват накъсо и не е ли това също операция?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР