„От другата страна“ е името на първата мащабна социална кампания

...
„От другата страна“ е името на първата мащабна социална кампания
Коментари Харесай

Яна Титова даде старт на кампания От другата страна - slava.bg

„ От другата страна “ е името на първата огромна обществена акция на едноименната фондация, основана от Весела Тотева и подкрепена от огромна част от екипа на кино лентата „ Доза Щастие “. Чрез видео истории, режисирани от Яна Титова и ориентирани към обособените генерации, се търси по-отговорно обществено държание и един по-открит и откровен спор по наболялата тематика за зависимостите във всичките им форми.

Четири къси филмчета, които могат да бъдат изгледани на уеб страницата на фондацията (https://otdrugatastrana.org) показват другите гледни точки към проблем, зародил в едно семейство. Ролята на родителите е поверена на Силвия Лулчева и Васил Бинев, които останаха в сърцата на феновете като майката и бащата на Весела Тотева в „ Доза Щастие “.

Талантливите Маргарита Стойкова и Мартин Ангелов пък поемат функциите на двете деца. Кампанията е част от плана „ С Доза Щастие – за бъдещето на младежите “, чиято концепция е да откри един по-различен, наличен и ефикасен метод към подрастващите и казуса със зависимостите. Паралелно с това продължава самодейността за визити в редица градове из цялата страна, придружени с прожекции, полемики и персонални срещи на съидейниците на фондацията с младежите.

„ Последните градове, които посетихме, са Казанлък, Банско, Нови пазар, Габрово и Годеч. Целият екип осъзнахме, че колкото и да сме изморени, след тези срещи постоянно сме изпълнени с изключителна сила и религия. При диалозите с младежите в България съзнавам, че до тях доближава прекомерно малко качествена информация по проблемите със зависимостите. Явно и самите родители имат незадоволителна визия.

Всички търсят отговори, било за себе си или за близки, само че нямат смелостта и ясната концепция към кого да се извърнат. Нашият метод е през персоналните истории, изцяло непосредствен – както правеше мама, в комбиниране с професионалния взор на експерт. Вярвам, че това е добър път, който може да въодушеви всеки да помогне на себе си или на непосредствен.

Всеки един живот е от голяма важност “, споделя Валентина Каролева, понастоящем главен представител на фондацията. Дебютният пълнометражен филм на Яна Титова „ Доза Щастие “ развълнува стотици хиляди фенове в България и Европа със своя откровен взор към персоналната история на журналиста Весела Тотева и нейната битка със зависимостта.

Лентата, в която Валентина Каролева изигра основната роля и се превъплъти в своята майка, употребява за основа книгата „ Падение и избавление “, описваща от първо лице затъването в клопката на опиатите и нелекия противоположен път към вярата. Вдъхновена от позитивните реакции след излизането на романа, Весела Тотева основава фондация „ От другата страна “ през 2017.

В нейна основна цел се трансформират срещите с младежите и персоналният образец, през който да осведоми оптимално за всичко, обвързвано с наркотичните субстанции, като въодушевява за пълностоен живот, надалеч от тях. Мисията на Весела дава убеденост на десетки, че избор и излаз постоянно има. След като тя ненадейно напусна този свят напролет на предходната година, фондацията пое самата Валентина Каролева. Окрилена от резултатите на „ Доза Щастие “ и отзивите на феновете, които се свързват с нея и до момента, тя се заема да продължи идеята.

Редом до нея в работата на фондацията застават Яна Титова, Алек Алексиев и Александър Каролев. Съмишленици на „ От другата страна “ са фондация „ Не мигайте пред българското кино “, Марта Евтимова, Ирина Тенчева, Силвия Лулчева, Васил Бинев, Николай Стоичков, Марина Попова, „ Drugsinfo” - национална осведомителна линия за опиатите, алкохола и хазарта, асоциация „ Солидарност “, Светла Иванова, No Blink Studio, Столична община и доста други.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР