От днес започва водоподаване от 12:00 до 22:00 часа за

...
От днес започва водоподаване от 12:00 до 22:00 часа за
Коментари Харесай

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

От през днешния ден стартира водоподаване от 12:00 до 22:00 часа за Перник, оповестява ВиК сдружението на уеб страницата си.

Водопроводът от с. Мало Бучино до гр. Перник към този момент е подготвен. В момента се прави изпитване на трасето, по-късно ще се извърши стерилизация и до няколко дни водоподаването по него ще бъде осъществено. Това разрешава водният режим поетапно да бъде омекотен.

Когато водата по новия тръбопровод бъде пусната, режимът ще бъде от 6:00 до 22:00 часа.

На уеб страницата си сдружението изяснява и във връзка постъпил сигнал, че не е имало изпускане на вода от язовир " Студена " нерегламентирано. Направеното от личния състав е подаде вода от главния изпускател на язовира, откакто поради увеличение на притока към язовира, мътността се е нараснала неведнъж.

От 09.03.2020 година, заради висока мътност, пясъчните филтри на пречиствателната станция са се задръстили и са почнали да пропущат по-малко количество вода.

Нормалните стойности на замътяване са от 7-8 FNU, а в този момент постъпват към 40-50 FNU. Това замътяване понижава пропускателната дарба на филтрите и надлежно понижава дебита на вода, който минава през пречиствателната станция за града. Заради това и високите квартали остават без водоподаване даже и при досегашния режим. Населените места, до които не доближаваше вода по график бяха: гр. Батановци, с. Черна гора, с. Богданов дол, с. Ярджиловци, с. Лесковец, квартал Ралица, квартал Калкас, с. Голямо Бучино, с. Люлин, някои елементи на квартал Изток.

Това е траяло и на идващия ден и по тази причина се е наложило подаване на вода от главния изпускател на язовира, на който са инсталирани уреди за дозиране на коагулант, който ще понижи мътността още на самия язовир и работата на пречиствателната станция да бъде облекчена.

Ако не са били подхванати дейности по превключване на водата през главния изпускател, както и в допълнение инсталираните уреди за понижаване на мътността на водата още на язовира, е имало риск в идващите дни филтрите да не престават да се задръстват и количеството на миналата вода през тях да продължава да понижава.

Припомняме, предходната седмица от Министерство на околната среда и водите оповестиха, че ВиК-Перник е поискало повече вода от язовир " Студена ", само че от министерството желаят аргументация за количеството, което е равно на потреблението на популацията от предходната година без режим на водата - 1,200 млн. м3 месечно. Паралелно с това от Министерство на околната среда и водите отхвърлиха първоначално омекотен режим на водата макар изключителната обстановка, обвързвана с разпространяването на ковид у нас.

От предходната година област Перник е в рецесия, откакто бедствено състояние бе оповестено на 21 декември, откакто воден режим бе разгласен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за построяването на водопровода, с цел да се вземе вода от " Белмекен " и да се докара до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото допустимо, което да подкрепи Перник и рецесията с размера на язовир " Студена ". То беше признато и с гласоподаване от Столичния общински съвет, с което се даде позволение за включване към ВиК мрежата на София.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР