От днес започва Богородичния пост, свързан с почитта, любовта и

...
От днес започва Богородичния пост, свързан с почитта, любовта и
Коментари Харесай

Поклонение пред чудотворната икона на Света Богородица - Бачковска в Кюстендилско

От през днешния ден стартира Богородичния пост, обвързван с почитта, любовта и вярата на православните към Пресветата Майка. Този пост е непоколебим, въведен и относително по-късно от другите три съществени поста -  ХІV-ХV век. Телесният пост е непълен без духовния пост, акцентират свещеници.

Копие на чудотворната икона на Света Богородица - Бачковска, ще бъде сложено за поклонение в няколко храма на Кюстендилската духовна околия от през днешния ден до църковния празник на 15 август, Успение Богородично.

В храмовете в Кюстендилско ще бъде отслужван канон към  Св. Богородица - по интензивно моление на християните към Божията Майка.

За благословение на жителите по обитаеми места, където ще се отслужват богослужебните последования, ще бъде носена икона за поклонение, копие на чудотворната икона на Св. Богородица - Бачковска, която е подарък на Архиерейското наместничество и се съхранява в храм „ Св. Димитър Солунски “ в Кюстендил.

По направената стратегия за вечерните богослужения иконата ще бъде изложена на първо време в  централния храм “Успение Богородично “ в Кюстендил, по-късно в кюстендилските храмове “Св. вмчк. Мина “ и  “Св. вмчк. Димитър “, Кюстендил, както и в храма “Св. Петка “ в Невестино, осветлен преди по-малко от месец, в храма „ Успение Богородично “ в Трекляно, в храма „ Успение Богородично “ в Раждавица, в храма „ Покров Богородичен “ в с. Слокощица и ще приключи в  храма “ Успение Богородично “ в Кюстендил с  Тържествена вечерня с Петохлабие.

В навечерието на празника всички присъстващи ще имат опция да се поклонят на светата Плащаница с облика на Божията Майка.

На 15 август в  храм “ Успение Богородично “, Кюстендил, ще има Водосвет, а Общината ще провежда за следващ път и и Панагия / освещаване на обичайните Богородични хлябове/ - на площад Велбъжд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР