От днес влизат в сила новите законодателни разпоредби на ЕС

...
От днес влизат в сила новите законодателни разпоредби на ЕС
Коментари Харесай

ЕС въведе две нови разпоредби за търговската защита

От през днешния ден влизат в действие новите законодателни разпореждания на Европейски Съюз за комерсиалната отбрана, които ще трансформират метода на противопоставяне против дъмпинговия и субсидирания импорт от страните със обилни изкривявания на пазара в резултат на държавна интервенция, заяви пресслужбата на Европейската комисия.

Предназначението на новите разпореждания е Европа да разполага със средства за комерсиална отбрана, с които може да се оправи със настоящето състояние. Осигуряването на държавна интервенция постоянно води до свръхмощности в интернационалната комерсиална среда.

Обичайният метод за изчисляването дали има дъмпинг е да се сравнят износните цени с цените или разноските на вътрешния пазар в страната експортьор. Ако заради държавна интервенция в стопанската система цените или разноските на вътрешния пазар са изкривени, Европейска комисия няма да ги вземе поради при изчислението на цената на вътрешния пазар. Вместо това тя ще употребява други сравнителни стойности, които отразяват индустриалните и продажбените разноски без деформиране.

Новият метод за пресмятане може да се ползва във връзка с всяка страна от Световната комерсиална организация (СТО). Преди обаче да се приложи, ще бъде належащо да се потвърди, че в стопанската система на страната експортьор има обилни изкривявания поради държавна интервенция. Комисията ще изследва всички доказателства, показани в хода на следствието, в това число от предприятията от Европейски Съюз. Комисията може да сформира отчети, в които да разказва стопанските системи на някои страни или браншове.

Комисията издаде през днешния ден първия от отчетите по страни, планувани в новите разпореждания. Комисията избра Китай за първия си отчет, тъй като главната част от активността на Европейски Съюз за противопоставяне на дъмпинга е обвързвана с вноса от тази страна.

В показания отчет се разказват с обстоятелства избрани черти на китайската стопанска система, като вниманието е ориентирано главно към макроикономическото състояние на страната, основните индустриални фактори, употребявани във всички индустриални процеси (труд, енергия), и избрани браншове на стопанската система, измежду които са стоманодобивът и производството на керамични произведения.

Предприятията от Европейски Съюз могат да разчитат на отчетите по страни като доказателство, въз основа на което да желаят при антидъмпинговите следствия да бъде употребен новият метод на пресмятане. В хода на всяко следствие Европейска комисия ще изследва всички доказателства по случая и дали на тяхна основа следва да се ползва новият метод. Всички страни, наранени от обещано следствие, в това число държавното управление на съответната страна, както и производителите експортьори, ще имат опцията да показват мнения и да внасят опровержения по наличието на отчетите в хода на следствието.

По новия метод за пресмятане от голяма важност може да бъдат обществените и екологичните стандарти. Когато избира подобаващата представителна страна за замяната на разноските, с изключение на брутния народен приход на глава от популацията или други относими стопански индикатори, Европейска комисия може да взема поради и нивото на обществената протекция и опазването на околната среда в представителната страна източник.

Подсилва се законодателството на Европейски Съюз против дотациите, тъй че отсега нататък всички нови дотации, разкрити в хода на обещано следствие, да могат да бъдат разследвани и отразени в дефинитивно наложените мита.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР