От днес влизат в сила новите изисквания на Закона за

...
От днес влизат в сила новите изисквания на Закона за
Коментари Харесай

Надяват информационен „хомот“ на хотелиерите

От през днешния ден влизат в действие новите условия на Закона за туризма. Според тях всички хотелиери, както и физическите лица, които дават услугата настаняване на посетители, са длъжни да подават информация за броя на отседналите туристи и броя на нощувките.

Въведена е електронна система, която свързва в действително време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, Националната организация за приходите, Министерството на вътрешните работи, Националния статистически институт и общините.

За концепцията на министър Николина Ангелкова да бъде основана единната система за туристическа информация (ЕСТИ), се приказва близо две години. През лятото на 2018-а беше определена и компанията, която пое уговорката в период от шест месеца да я създаде и внедри. Това беше сдружението с лимитирана отговорност „ ТехноЛогика “. Цената на услугата беше определана на 1.125 млн. лв.. Според договора, системата беше тествана през този туристически сезон.

Ангелкова изясни, че главната цел на въвеждането на системата било да се получи ясна картина за осъществените нощувки, което съгласно нея било част от битката със сивия бранш и по този метод щели да се усилят приходите в хазната.

Изискването беше в системата да бъдат включени местата за настаняване от клас А и Б, като задължението за въвеждането на данните беше облечено в Закон. А хотелиерите пък трябваше да поемат уговорката сами да попълнят информацията. Това би трябвало да се прави в действително време още с идването на туристите.

Хижи, къщи за посетители, жилищата за посетители и други места за настаняване, които се намират в по-трудно налични региони, ще могат да дават нужната информацията на книжен притежател в съответните кметства.

Прогнозата, съгласно туристическото ведомство е, че в границите на три години след въвеждането на ЕСТИ приходите от нощувки би трябвало да се покачат с 20% по отношение на сегашните стойности. Ангелкова се кълне, че системата напълно подсигурява отбраната на персоналните данни на всички консуматори, тематика която в последно време е повече от настояща. Щяло да има стеснен достъп към базата данни на основа другите пълномощия на съответните чиновници, които са написани в Закона.

Системата ще се управлява от министъра на туризма, достъп до нея ще имат кметовете, Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите – съгласно техните пълномощия.

Що се отнася до достъпа единствено до личните си профили, подобен ще имат представителите на сектора и шефовете на хотелите, които вкарват данните. Според туристическата началничка, по този метод оптимално щяла да се подсигурява отбраната на персоналните данни.

С цел образование на ползвателите на системата и тестването на самата нея, от Министерството на туризма дефинираха и гратисен интервал за въвеждането на системата във всички обекти, който изтече през вчерашния ден.

Новите правила плануват съществени санкции, когато някой от предоставящите този тип услуги „ пропусне “ да подаде данни към ЕСТИ. Може да се стигне даже до прекъсване на активността на съответния туристически обект.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР