От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез

...
От днес Великобритания налага мораториум върху добива на газ чрез
Коментари Харесай

Великобритания налага незабавен мораторум на добива на шистов газ

От през днешния ден Англия постанова мораториум върху добива на газ посредством фракинг (хидравлично разбиване) в Англия, заяви държавното управление. Аргументът е, че при потреблението на този способ има риск от " неприемливи последствия " за локалното население посредством предизвикателство на земни земетресения, оповестиха информационните организации.

Правителството на Борис Джонсън е показвало, че поддържа добива на шистов газ като един от методите за понижаване на зависимостта на страната от импорт на природен газ, с който се отопляват към 80 на 100 от английските семейства, отбелязва Ройтерс. Срещу фракинга обаче са природозащитници, които показват, че този способ опонира на обещанието на Англия да реализира до 2050 година нулеви въглеродни излъчвания. Днешното известие за заледяване на фракинга, което е смяна в политиката на държавното управление, се изяснява и с обстоятелството, че в този момент Джонсън се готви за нови парламентарни избори на 12 декември, означават медиите, представени от Българска телеграфна агенция.

Мораториумът ще остане в действие, до момента в който не се появят нови безапелационни доказателства за сигурността на този способ, се споделя в известието на държавното управление.

Решението се свързва с случай от август, когато при създаването от английската компания Куадрила на газово находище близо до Блекпул, Северна Англия, в покрайнината бе записано земетресение с магнитуд 2,9, разлюляло някои къщи. Това провокира вълна от публично неодобрение. След следствие на случая английският регулатор OGA, отговарящ за добива на нефт и газ, съобщи, че към този момент не е допустимо да се предсказа тъкмо дали са вероятни земни земетресения, свързани с фракинга. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР