От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания,

...
От днес централната алея в градския парк на Белш, Албания,
Коментари Харесай

Алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на българска художничка с албански корени Лика Янко

От през днешния ден централната алея в градския парк на Белш, Албания, носи името на надарената българска художничка с албански корени Лика Янко. В формалната гала по именуването взеха присъединяване министърът на културата на Република България проф. Велислав Минеков, кметът на град Белш, Ариф Тафани, както и албанската зам.-министърка на културата, доктор Мери Кумбе.

В словото си по време на откриването министър Минеков посочи своята увереност, че по този начин, както улиците и алеите в парковете са измежду най-важните артерии на един град, които свързват хората в него, има вяра, че Лика Янко ще продължи да свързва България и Албания, нашите две другарски страни, предоставяйки ни нови благоприятни условия за срещи в изкуството.

Лика Янко е родена в София като Евангелия Грабова, а ориста на нейните родители е неразривно обвързвана с Албания. Животът на Лика Янко е цялостен с доста инциденти и компликации, преди рецензията да стартира да написа за нея като за „ Пикасо в рокля ". Творбите й са повлияни както от френските художници и от ван Гог, по този начин и от духовните пространства на България и Албания. „ За мен е чест да участвам на именуването на централната алея в градския парк на Белш на емблематичната и космополитна Лика Янко. Връзката сред българите и албанците не е от през вчерашния ден, а откровеното другарство сред народите ни датира евентуално от преди подписаните публични дипломатически контракти сред страните ни. Вярвам, че личността на Лика Янко е още едно удостоверение за това ", посочи министър Минеков в словото си. Той благодари на екипите на кметството на град Белш и на посолството ни в албанската столица, като изрази вяра, че актуалното събитие е още един мотив за активизирането на двустранните ни връзки в региона на културата.

Малко по-рано през днешния ден министър Минеков участва и на формалното закриване на плана за създаване на улично LED-осветление „ All-in One Solar LED Street Lights ", финансиран от Република България в границите на Официалната помощ за развиване. Министър Минеков преряза лентата на обекта дружно с кмета на град Белш Ариф Тафани и в наличието на зам.-министъра на културата на Албания доктор Мери Кумбе, посланика ни в Тирана Момчил Райчевски, почетния консул на Република България господин Селим Ходжа и екипа на посолството ни в Тирана.

В програмата на българската делегация в Албания, водена от министър Минеков, е включена и среща в посолството ни в късния следобяд с ръководители на български сдружения и членове на българската общественост в Албания.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР