От днес природният газ е с 11,31 на сто по-евтин,

...
От днес природният газ е с 11,31 на сто по-евтин,
Коментари Харесай

Още по-ниски цени на газ и топлинна енергия от този месец

От през днешния ден природният газ е с 11,31 на 100 по-евтин, а топлоенергията поевтинява приблизително с 3,95%, реши окончателто Комисията за енергийно и водно контролиране. Регулаторът утвърди дефинитивно импортираното по-рано през днешния ден обновено предложение на " Булгаргаз " да продава киловатчас синьо гориво за 22,35 лева без такси и данъци през месец май. С понижението от април, кумулативното поевтиняване на цената на природния газ е съвсем 25%. 

Новата цена за крайните консуматори обаче няма да е една и съща. С спомагателни 5% ще бъдат понижени сметките в София. Във Враца понижението ще е с 4%. В Бургас, Плевен, Велико Търново и Разград поевтиняването през май ще е до 3 на 100, а във Варна и Пловдив смяната е единствено с %.

Тези цени ще работят до края на месеца, след което КЕВР още веднъж ще се произнесе. Подготвят се и промени в Наредбата за топлоснабдяването, съгласно които цената на природния газ за топлофикациите да се дефинира веднъж годишно, а оттова и цената на парното, заяви ръководителят на енергийния регулатор Иван Иванов. С новата методика ще се избегнат месечните съмнения в цените на парното. Практиката сочи, че нормално от пролетта цената на газа на газовите хъбове пада, а през есента, тъкмо преди зимния отоплителен сезон се подвига.

Още идната седмица ще стартират да се утвърждават измененията в цените на газа със задна дата от август 2019 до края на март 2020 година, заяви още Иван Иванов. В първата седмица ще се утвърждават цените за август и септември, седмица по-късно за другите два месеца. Иванов счита, че комисията ще дефинира цените за по-малко от месец, колкото е законовият период и по този начин „ Булгаргаз “ ще може по-бързо да върне надвзетите пари на клиентите си.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР