От днес Люксембург е първата държава в света, която предлага

...
От днес Люксембург е първата държава в света, която предлага
Коментари Харесай

Градският транспорт в Люксембург вече вози безплатно


От през днешния ден Люксембург е първата страна в света, която предлага безвъзмезден публичен превоз, защото дребната и богата страна от Европейски Съюз се пробва да помогне на по-малко заможните служащи и да понижи пътния трафик.

Някои градове на други места към този момент са подхванали сходни, частични ограничения. Но транспортното министерство съобщи, че за първи път такова решение обгръща цяла страна, заяви Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.

Безплатният превоз, обозначен като “важна обществена мярка ”, визира почти 40 % от семействата и се счита, че ще спести на всяко по към 100 евро годишно.

Не всички пасажери бяха наясно с смяната, която беше въведена един ден предварително.

“Безплатно ли е? Не знаех ”, сподели жена на към 50 години, която даде първото си име като Доминик, до момента в който чакаше на основната гара на Люксембург.

Транспортните служащи бяха загрижени за това какво въздействие ще има мярката върху сигурността на тяхната работа.

“Все още не знаем ” какво ще се случи с техните позиции, сподели един продавач на билети в гарата, който отхвърли да даде името си. ”Всички чиновници на публичния превоз са обезпокоени. Все още не е ясно. ”

Мярката е част от проект, предопределен за понижаване на тапите.

Частните коли са най-използваното транспортно средство във Великото херцогство, с което се правят 47 % от бизнес пътуванията и 71 % от превоза с развлекателна цел.

С над 200 000 души, живеещи в прилежащи Франция, Германия и Белгия, които работят в Люксембург и множеството от тях придвижващи се с кола, се стига до огромни тапи в пиковите часове.

Населението на дребната страна е едвам 610 000 и тези трансгранични служащи съставляват половината от общия брой на заетите.

Столицата на Люксембург е вложила в мрежата си за публичен превоз, по-специално посредством създаване на трамвайна мрежа, само че пътуващите с рейсове се оплакват, че към момента нещата не са уредени както би трябвало. Ще минат няколко години преди мрежовите връзки да вземем за пример към северното летище.

„ Има голямо закъснение в развиването на публичния превоз “, сподели Бланш Вебер, началник на Люксембургското екологично придвижване, призоваващо за по-добри връзки по екологични съображения.

„ Систематичните и непрекъснати вложения са наложително изискване за поощряване на привлекателността на публичния превоз “, призна транспортният министър Франсоа Бош.

Продажбите на билети във вътрешната мрежа – които костваха две евро на пътешестване – по-рано покриваха единствено осем % от разноските за употреба на транспортната система от 500 милиона евро. Този дефицит към този момент ще бъде посрещнат от хазната.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР