От днес избирателите, болни от COVID-19 или контактни, поставени под

...
От днес избирателите, болни от COVID-19 или контактни, поставени под
Коментари Харесай

Болните от COVID-19 могат да подават заявления за гласуване в подвижна избирателна кутия

От през днешния ден гласоподавателите, заболели от COVID-19 или контактни, сложени под наложителна карантина, могат да подават заявки за гласоподаване в преносима изборна кутия за парламентарните избори на 2 октомври. Това се постановява с решение на Централната изборна комисия (ЦИК). 
За да бъдат включени в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия, те би трябвало да подадат заявление за регистриране до кмета на общината/района/кметството/кметския наместник до изборния ден в това число.
Заявлението (Приложение № 67-НС от изборните книжа) може да бъде подадено саморъчно -  подписано от гласоподавателя, или подадено от прокурист с пълномощие в свободен текст, без да е нужна нотариална легализация на подписа на заявителя, по пощата или по факс. Заявлението може да бъде подадено и по електронен път през интернет страницата на съответната община, без да се изисква дипломиран електронен автограф (КЕП). 
Условието за гласоподаване в преносима изборна секция е в обитаемото място, където гласоподавателят ще упражни правото си на глас, да има планувана преносима секционна изборна комисия (ПСИК) за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение.
Избирателите, сложени под наложителна карантина, гласоподават при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, откакто са дали своят вот всички включени в листата гласоподаватели с трайни увреждания.
Ако един гласоподавател дава отговор по едно и също време на условията за гласоподаване с преносима изборна кутия за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания и е подложен под наложителна карантина, той гласоподава в интервала за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под изолираност.
Секции за гласоподаване в лечебни заведения, обществени заведения и места за задържане се афишират 48 часа преди изборния ден, според Изборния кодекс.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР