От днес до петък жители на столичния квартал Горубляне подновяват

...
От днес до петък жители на столичния квартал Горубляне подновяват
Коментари Харесай

Собственици на земи в Горубляне ще блокират Цариградско шосе


От през днешния ден до петък поданици на столичния квартал " Горубляне " възобновяват митингите си против неуредените права като притежатели на парцели.

Те ще блокират бул. " Цариградско шосе " довечера от 18:00 до 19:00 ч., а всеки идващ ден времетраенето ще се усилва с 1 час. Ако не се реагира от страна на институциите в края на работната седмица оживеният столичен бул. ще бъде блокиран от 16:00 до 21:00 часа, предизвестяват основателите. 

" В продължение на 33 години парцелите ни са блокирани от Трудово-кооперативно земеделско стопанство (трудово-кооперативно земеделско стопанство), а 31 демократични години – от българското държавно управление и Столичната община. От 5 години повдигаме тематиката, в това число с митинги и писма. Дори Конституционният съд през 2020 година разгласи това блокиране за противоконституционно. До 2 месеца депутатите трябваше да трансформират законите според това решение, само че и до момента не е направено ", коментира арх. Янита Тарабанова пред БНР.

През май т.г. притежатели са се срещнали с представители на Министерството на районното развиване и благоустройството, само че се оказва, че единствено от това ведомство въпросът не може да бъде позволен.

" Искахме да участват и от Министерство на земеделието и храните и Министерство на околната среда и водите, с цел да разберем къде има предпазени типове и за какво навръх нашите парцели би трябвало да се построяват паркове. А от финансовото министерство трябваше да участват, с цел да кажат дали ще се провиснал средства за откупуване на терени. Не можем да чакаме повече ", сподели още Тарабанова.

Сега е насрочена среща за 20 юни от към момента не се знае дали тези три министерства ще реагират и ще изпратят свои представители.

Инициаторите на митинга са изпратили десетки писма и настояват, че с техния проблем са осведомени всички депутати, омбудсманът, президентът, Министерският съвет. Поради липса на реакция обаче, са принудени да стачкуват с блокиране на уличното придвижване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР