От днес до 8 март папа Франциск е на апостолическа

...
От днес до 8 март папа Франциск е на апостолическа
Коментари Харесай

Посещение на символични места по време визитата на папата в Ирак

От през днешния ден до 8 март папа Франциск е на апостолическа аудиенция в Ирак, първата му в тази страна, откогато той оглави Римокатолическата черква, предадоха международните организации.

Програмата на папата в Ирак е натоварена и включва посещаване на някои алегорични места. Още за през днешния ден е планувана среща на Франциск с локалните управляващи в президентския замък в Багдад, а след това той ще произнесе тирада по време на среща с духовни лица в католическата катедрала " Света Дева Мария Застъпница " в централния квартал Карада на иракската столица. Там на 31 октомври 2010 година джихадисти от Ал Каида направиха най-кървавото нахлуване против християни в Ирак, убивайки 44 богомолци, двама свещеници и 7 членове на силите за сигурност.

В събота папата ще пътува за Наджаф, на 150 километра южно от Багдад. Градът е едно от светите места за шиитите, тъй като в него се намира мавзолеят на имам Али, шурей на пророка Мохамед и създател на шиитския клон на исляма. В Наджаф папата ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия свещеник за множеството шиити в Ирак и считан за подобен и от доста шиити по света. Срещата е още едно удостоверение за протегнатата ръка на папата към исляма, отбелязва Франс прес. След това папата ще се помоли в Ур в провинция Зи Кар дружно с мюсюлмани, язиди и сабеи. Ур, който в този момент е в руини, е учреден през 6-и век преди Христа и е бил значим районен център. Според Библията там се е родил Авраам. Сега главният паметник в Ур е Зикуратът - античен шумерски храм, представляващ пирамидална структура от няколко етажа, открита през 30-те години на предишния век.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

След визитата си там папата ще се завърне в Багдад, където същия ден ще отслужи меса в халдейската катедрала " Свети Йосиф ".

В неделя програмата на папата е натоварена и той ще посети северната провинция Ниневия. Главният град на провинцията Мосул в продължение на три години, до 2017 година, беше високомерен от ислямистите от Ислямска страна. В града папата ще посети античната черква " Ал Тахира ". Тя пострада при сраженията против джихадистите през 2017 година и в този момент се реставрира от ЮНЕСКО дружно с още няколко църкви и джамии в Мосул.

Същия ден Франциск ще посети и Каракош, на към 30 километра по на юг от Мосул. Градът датира отпреди християнството, само че в този момент там живеят главно християни, които приказват съвременна форма на арамейски. Голяма част от Каракош беше разрушена от ИД и през днешния ден напрежението в него продължава, защото в града има доста въоръжени групи, свързани с ислямистите от ИД.

Същия ден папата ще посети и Ербил, основен град на Иракски Кюрдистан, където ще отслужи на стадион литургия за хиляди богомолци. Ербил е бастион на кюрдите, само че градът отвори необятно вратите си и за стотици хиляди християни, язиди и мюсюлмани бягащи от Ислямска страна. Цитаделата на Ербил, учреден преди повече от 4000 години, е вписана в листата на международното завещание на ЮНЕСКО от 2014 година

На 8 март папата ще отпътува за Рим.

 Снимка: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР