От днес детските бракове във Филипините вече са незаконни, след

...
От днес детските бракове във Филипините вече са незаконни, след
Коментари Харесай

Филипините забраняват детските бракове със закон

От през днешния ден детските бракове във Филипините към този момент са противозаконни, откакто влезе в действие закон, забраняващ тази процедура. В страната всяко шесто момиче подписва брак преди да навърши 18 години.
Според основаната във Англия правозащитна организация „ Plan International” страната е на 12-то място по брой на детските бракове в света, като дългогодишните културни практики и неравенството сред половете пречат на смяната
Но новият закон, подписан от президента Родриго Дутерте и оповестен в четвъртък, планува затвор до 12 години за подписване на брак или общуване с лице под 18 години.
Същото наказване грози и хората, които уреждат или подписват бракове с малолетни.
"Държавата преглежда детските бракове като процедура, представляваща корист с деца, защото тя унижава, принизява и омаловажава присъщата им стойност и достолепие на децата ", се споделя в закона.
Правителството твърди, че законът е в сходство с интернационалните конвенции за правата на дамите и децата
Въпреки това действието на някои елементи от законодателството е спряно за една година, с цел да се даде опция за временен интервал за мюсюлманите и коренните общности, в които детските бракове са относително постоянно публикувани.
В миналогодишен отчет на Детския фонд на Организация на обединените нации се показва, че повече от половин милиард девойки и дами по света са били омъжени в детска възраст, като най-високият % е открит в Африка на юг от Сахара и Южна Азия.
Последните данни обаче сочат, че тази процедура като цяло понижава приблизително в целия свят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР