От десетилетия ЕС и Турция се радват на продуктивни отношения

...
От десетилетия ЕС и Турция се радват на продуктивни отношения
Коментари Харесай

Настъпи времето за преосмисляне на сътрудничеството ЕС - Турция

От десетилетия Европейски Съюз и Турция се радват на продуктивни връзки в доста сфери, най-много в региона на търговията и сигурността в границите на НАТО. Но през последните години, изключително след несполучливия опит за прелом на 15 юли 2016, връзките сред общността и Анкара внезапно се обтегнаха.

Референдумът за промени в конституцията на Турция (от парламентарна към президентска форма на управление), апелите за връщане на смъртното наказване (отменено през 2004 г.), нарушаването на човешките права, свободата на словото и върховенството на закона принудиха страни членки на Европейски Съюз и Европейския парламент да призоват за заледяване договарянията за еврочленство на турската страна, които се влачат повече от десетилетие.

Евродепутатите са безапелационни, че евентуално е настъпило времето за преосмисляне на съдействието на Европейски Съюз с Турция.

От 1963 година Турция е асоцииран член на Европейската икономическа общественост, а през 1987 година подава документи за присъединение. Турция и Европейски Съюз са основни търговски сътрудници от основания през 1995 година митнически съюз, който Европейска комисия предложи през декември 2016 година да бъде осъвременен. Призната е като претендент за еврочленство през 1999 година, само че договарянията стартират през 2005 година До момента единствено 16 от 35 преговорни глави са отворени и една е затворена. През юни 2016 година Европейски Съюз отвори още една преговорна глава, само че вместо това да съобщи нов подтик на връзките, те се утежниха. След несполучливия опит за прелом през юли 2016 година и оповестеното изключително състояние в Турция Европейски Съюз импровизирано замрази диалозите. Визовата либерализация също спря, защото Анкара не е изпълнила всички критерии - съответно изменение на законодателството за битка с тероризма. Призивите за връщане на смъртното наказване и натиска върху свободата на словото също се преглеждат като извънредно тревожно развиване. На фона на тези събития предишния ноември Екологичен потенциал одобри резолюция, с която прикани договарянията да бъдат краткотрайно спрени поради репресиите в Турция.

Европейският парламент ясно съобщи, че Европейски Съюз няма желание да затваря вратата за приятелския турски народ, само че не може да пренебрегне осъществяваните нарушавания в Турция, които са в несъгласие с правилата на общността.

В годишната оценка за промените в Турция през 2016 година се споделя, че е била сложна година за страната поради рецесията в Сирия, миграционната вълна, терористичните офанзиви и опита за прелом, само че и се показва страдание за диспропорционалните дейности на управляващите след опита за пуч.

В началото на юли тази година евродепутатите приканиха за неотложно прекъсване на договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз, в случай че конституционната промяна остане непроменена.

Евродепутатите са загрижени за утежняването на ситуацията в Турция в региона на правовата страна, правата на индивида, свободата на медиите и битката с корупцията. Те остро осъждат декларираната от президента на Турция многократна поддръжка за въвеждане на смъртното наказване. Евродепутатите напомнят, че това би сложило под въпрос участието на Турция в Съвета на Европа и би довело до неотложно преустановяване на договарянията за присъединение към Европейски Съюз.

Като се вземе под внимание резултатът от провелия се неотдавна референдум в Турция по отношение на разширението пълномощията на президента, евродепутатите приканват Европейска комисия и страните членки неотложно да спрат публично договарянията за присъединението на Турция, в случай че пакетът за конституционна промяна бъде признат неизменен, се споделя в резолюцията.

Въпреки несъгласията Турция и Европейски Съюз си сътрудничат в НАТО и работят дружно по въпроса за миграцията след подписаното сред тях съглашение през март 2016 година Те също по този начин имат постоянни търговски връзки. Европейският съюз е най-големият пазар за експорт на турски артикули - 44,5% от износа на страната е предопределен за пазара в Европейски Съюз. Турция, от своя страна, е четвъртият по величина пазар за Европейски Съюз, като 4,4% от износа на Европейски Съюз отива в Турция. През декември 2016 година Европейската комисия предложи да се актуализира митническият съюз с Турция и да се разширят двустранните търговски връзки. След приключването на договарянията Народното събрание ще би трябвало да утвърди договореностите, преди те да влязат в действие.

В признатата през юли резолюция евродепутатите признават значимостта на положителните връзки сред Европейски Съюз и Турция, както и поддържането на градивен и открит разговор. Това е от главно значение за справяне с общите провокации като миграцията, сигурността и тероризма. Евродепутатите поддържат започване на договаряния за следващо развиване на митническия съюз сред Европейски Съюз и Турция, като ще изискват в него да се включи уговорка по отношение на правата на индивида и главните свободи.

Освен това Екологичен потенциал поддържа намирането на заслужено, всеобхватно и трайно решение на кипърския проблем, учредено на основаването на федерация от две общности и две зони. Евродепутатите чакат Турция интензивно да поддържа бързото и сполучливо привършване на договарянията и да стартира евакуиране на своите войски от Кипър.

Резолюцията беше призната с 477 гласа " за " против 64 " срещу ", 97 " въздържал се ". Парламентът възнамерява да изпрати делегация на посещаване в Анкара през есента за възобновяване на парламентарния разговор.

На този стадий Европейски Съюз и Турция остават ангажирани да продължат договарянията за еврочленство и за реформиране на митническия съюз, само че в това време Брюксел ще продължи да приканва за спазването на универсалните полезности и върховенството на закона.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР