От Демократична България(ДБ) смятат, че информацията, която постъпва от българските

...
От Демократична България(ДБ) смятат, че информацията, която постъпва от българските
Коментари Харесай

От Демократична България се усъмниха в информацията на службите

От " Демократична България " (ДБ) считат, че информацията, която постъпва от българските служби, не всеки път е правилна.

Това разгласи на брифинг в Народното събрание Атанас Атанасов, който е и ръководител на комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

Той акцентира, че въпросът е извънредно значим и по реда на парламентарния надзор и в съответните комисии депутатите от групата ще създадат всичко належащо за изясняване на тези условия, каква е истината. Атанасов посочи въпреки всичко, че в този миг на рецесия, не би трябвало да се бърза с претенции за оставки на ръководители на службите.

" Нямаме интерес, предпочитание, да разклащаме службите, те би трябвало да бъдат нормализирани ", акцентира ръководителят на вършената комисия.

Очакваме смяна в интензивността на работа им, сподели още той.

" На 300 километра от страната ни има война и е извънредно значимо по какъв начин работят българските институции в тази спешна обстановка ", аргументира се Атанасов.

По думите му е добре в такава обстановка институциите у нас да единодействат координирано. Но, с цел да могат да бъдат вземани верни решения на най-висше държавно равнище, е значимо Министерският съвет, преди всичко, и другите органи да получават надеждна информация от службите за сигурност, акцентира ръководителят на вътрешната комисия.

Атанасов заяви няколко прогнози, чути от службите (без да ги назовава), на закритото съвещание на Народното събрание (НС) през януари т.г, преди началото на войната в Украйна. Според изводите, изложени пред депутатите, е било, че в кратковременен проект не следва да се чака огромен боен спор.

" Мащабна съветска атака против Украйна е нереалистично в идващите месеци ", " пълномащабен боен спор не следва да се чака ", цитира част от получената тогава информация депутатът.

Една от службите не е споделила оценките за огромна бежанска вълна.

Всички тези условия са извънредно значими, с цел да могат да бъдат вземани верни решения, изключително от Министерски съвет би трябвало институциите да получават надеждна и тествана информация, безапелационен е ръководителят на вътрешната комисия. Той означи, че все още, когато са изслушвани службите от Народно събрание, към този момент е имало изявления на държавни ръководители на наши съюзни страни, че след края на Олимпийските игри, Русия ще нападне Украйна. За тях от службите ни е било казано, че се преувеличават рисковете, сподели Атанасов.

" И тук се слага въпросът дали нашите служби са неспособни и не разполагат с надеждни източници на информация или това, което са споделяли пред Народното събрание, е било подвеждащо. Което и от двете да е правилно, е притеснително ", акцентира Атанас Атанасов.

Той разяснява изразената през вчерашния ден от президента Румен Радев поддръжка за службите - че може би е по този начин, тъй като " сегашните им шефове всички са негови назначения ".

Атанас Атанасов добави още, че при ръководството на ГЕРБ българските служби са били " приспани " като главната цел е да не се занимават с корупционните практики. Сега това положение дава негативен резултат, счита той.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР