От COVID почина Дмитрий Ковтун, един от двамата руски граждани,

...
От COVID почина Дмитрий Ковтун, един от двамата руски граждани,
Коментари Харесай

Почина Дмитрий Ковтун - един от обвинените за отравянето на Литвиненко

От Коронавирус умря Дмитрий Ковтун, един от двамата съветски жители, упрекнати от Англия в отравянето на рецензия на Кремъл Александър Литвиненко, написа ТАСС.

Ковтун е умрял в московска болница.

„ Днес пристигна тъжна вест – вследствие на тежко заболяване, обвързвано с коронавирусна зараза, ненадейно умря моят непосредствен и правилен другар Дмитрий Ковтун “, сподели първият заместник-ръководител на комисията по сигурността и битката с корупцията на Държавната дума Андрей Луговой пред ТАСС. " За нас това е незаменима и тежка загуба. От сърце изричам най-дълбоките си съболезнования на всички близки и другари на Дима. Спи умерено, скъпи приятелю! Никога няма да те забравим ", сподели още Луговой.

Литвиненко беше токсичен с радиоактивен Полоний 210, сипан в чая му по време на среща с Ковтун и с другия обвинен Андрей Луговой в лондонския хотел " Милениум " през 2006 година

Британските следователи откриха следи от полоний тук-там в Лондон, където са били двамата мъже, в това число в офиси, хотели, самолети и на футболния стадион " Арсенал ". Въпреки доказателствата двамата отхвърлиха да са направили отравянето, а Русия отхвърли да ги екстрадира, с цел да бъдат изправени пред съда, напомня Ройтерс.

Бившият офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Литвиненко беше станал неприкрит съперник на съветския президент Владимир Путин. От смъртното си легло той упрекна Путин, че е поръчал убийството му, само че Кремъл постоянно е отричал каквато и да е роля.

Съдия при английско следствие по случая заключи през 2016 година, че убийството е интервенция на съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ), която евентуално е утвърдена от тогавашния й шеф Николай Патрушев и от самия Путин.

ТАСС цитира Луговой, който в този момент е народен представител в съветския парламент, че скърби за гибелта на " непосредствен и правилен другар ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР