От близо два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на

...
От близо два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на
Коментари Харесай

Проф. Ива Христова: От два месеца имаме постоянно увеличение в случаите на COVID

„ От близо два месеца имаме непрекъснато нарастване в случаите на Коронавирус. За последната седмица те са скочили с 50% на седмична база “, съобщи пред бТВ директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.
Всичко по тематиката: Омикрон - новият коронавирусен вид 1192
„ Нищо извънредно не се случва. Октомври месец ще имаме много покачване. Виждаме изменчивостта на вируса – нови генетични разновидности. Подвариантът XBB.1.16 е към този момент в България. Ваксините, които в този момент навлизат са основани на XBB.1.5, а ние виждаме и неговите разновидности у нас “, добави Христова.

Според нея няма смяна с клиничната картина. „ Това е „ Омикрон “. Основно с нараснала температура, изнемощялост, болки в стави и мускули, кашлица, течащ нос, кихане. Коронавирус е тежко заболяване и не става за ден - два да се прекара. Остават и затрудненията от повредения ендотел. Задължително би трябвало да се тестваме, с цел да можем да вземем ограничения “, сподели Христова.

Тя акцентира, че ограничаващите ограничения са мощно целесъобразни.

Христова разяснява и това дали би трябвало да се ваксинираме отново, в случай че към този момент имаме сложени две или три дози. " Имунитетът спада. В клетъчната памет на Т-лимфоцитите остава този спомен, тъй че при нова среща с вируса би трябвало да се задейства тази част на имунната система. Неутрализиращите антитела спадат ", добави тя.

Според нея първите случаи на грип се чакат през декември, тъй като пикът е януари и февруари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР