От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в

...
От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в
Коментари Харесай

Собствениците на заведения искат държавата да им опрости данъците заради коронавируса

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов и ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева по отношение на вредите, които търпят поради ковид. От бизнеса припомнят какви ограничения е взело държавното управление в Италия и дават да се разбере, че разчитат на аналогична поддръжка.

Публикуваме цялостния текст на писмото:

Във връзка с усложнената епидемиологичната конюнктура в страната, Европа и света, както и заповедта на здравния министър господин Кирил Ананиев по отношение на заплахата от разпространяване на СОVID-19 нa тeритoриятa нa България, за прeуcтaнoвявaне пoceщeниятa нa културни мeрoприятия, в тoвa чиcлo и кинa, на спoртни мероприятия и зaбрaната за прoвeждaнe нa вcякaкви мacoви мeрoприятия, в кoитo учacтвaт дeцa, се следи следната конюнктура.

Само за първите 48 часа от новината за съществуване на инфектирани от вируса на територията на страната, е регистриран сериозен спад на визити на заведения за хранене и развлечения, анулация на направени резервации и евакуиране на платено капаро, което ще аргументи съществени загуби на сектора, а на фона на цялостното му положение, може да се случат и всеобщи банкрути. По информация от Национален статистически институт, нашият отрасъл дава над 20 милиарда лв. добавена стойност годишно и обезпечава прехраната на стотици хиляди, заети в бранша.

От името на нашите членове, се обръщаме към Вас с молба за съответна реакция. Засегнатите бизнеси би трябвало да бъдат подкрепени. В Италия за задачата са избрани 4.5 милиарда евро помощи.

В очакване сме за своевременни и съответни ограничения от Ваша страна. В момента там не се дължат налози, осигуровки, при цялостни условия на форсмажор. За благополучие, у нас ситуацията е друго, само че точно предварителната защита ще докара до сериозен отлив на клиенти, което от своя страна ще провокира неспособност компаниите да се издължат към бюджета, Национален осигурителен институт и Здравната каса. "

Междувременно Стопанската камара припомня, че издава документи за съществуване на непреодолима мощ при неизпълнени договорни отговорности. Напомнянето е по отношение на ограниченията, предприемани в международен мащаб за ограничаване на следствията от ковид COVID-19, които могат да доведат до несъблюдение или веселба в осъществяването на договорни отговорности.

Общоприета процедура е такива документи да се издават от сдруженията, представляващи ползите на търговците, каквито са стопанските камари.

Сертификатът има интернационална годност – издава се, както на български, по този начин и на британски език. Документът дава отбрана на предприятието, понесло вреди, породени от действието на непреодолима мощ, в сходство със записана в комерсиалните контракти уговорка за освобождение от отговорност за несъблюдение или закъснение осъществяване на комерсиална договорка, заради форсмажорни условия. Не би трябвало да се не помни, че търговецът следва да уведоми в подобаващ къс период другата страна по контракта за възникването на тези условия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР