От аплодисменти (ГЕРБ), през пълна подкрепа за приоритетите (ДПС) до

...
От аплодисменти (ГЕРБ), през пълна подкрепа за приоритетите (ДПС) до
Коментари Харесай

Разговорите за правителство: Трите А на Габриел съвпаднаха с РОД на ДПС

От " овации " (ГЕРБ), през " цялостна поддръжка за целите " (ДПС) до " оскърбление " от сбъркания метод в договарянията (БСП). Така мина маратонът от срещи на номинираната за министър председател Мария Габриел с парламентарно показаните политически сили, от които тя ще търси поддръжка за държавно управление с първия мандат на ГЕРБ.В авансово публикуваната стратегия беше планувана и среща с ПП-ДБ, само че ден преди този момент от обединението желаеха отсрочване за петък, поради отсъствието на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев от страната. Въпреки това представителите на ГЕРБ направиха проява - отидоха в залата, стояха четири минути и си потеглиха.

От " овации " (ГЕРБ), през " цялостна поддръжка за целите " (ДПС) до " оскърбление " от сбъркания метод в договарянията (БСП). Така мина маратонът от срещи на номинираната за министър председател Мария Габриел с парламентарно показаните политически сили, от които тя ще търси поддръжка за държавно управление с първия мандат на ГЕРБ.

В авансово публикуваната стратегия беше планувана и среща с ПП-ДБ, само че ден преди този момент от обединението желаеха отсрочване за петък, поради отсъствието на съпредседателите на Политическа партия Кирил Петков и Асен Василев от страната. Въпреки това представителите на ГЕРБ направиха проява - отидоха в залата, стояха четири минути и си потеглиха.

А парламентарната група на " Възраждане " въобще не беше поканена на диалозите.
Трите " А " на Габриел
Пред депутатите от ГЕРБ номинираната за министър председател на възможното държавно управление с техния мандат за пръв път разгласи публично целите, за които ще търси поддръжка от останалите политически сили в Народното събрание. Тя изясни концепцията си зад какво държавно управление желае да застанат тези, които го поддържат, като го дефинира като кабинет на трите " А " - упоритост за сформиране на държавно управление, престиж на България в Европа и ангажимент към хората.
Реклама
Пред депутатите на ГЕРБ Габриел показа и 10 целта на възможния кабинет. На първо място - основаването на работещо държавно управление и проект за излаз от политическата рецесия. Другите цели са приемане на България в еврозоната, участие в Шенген, стабилизирането на обществените финанси, превъзмогване на двегодишното забавяне по оперативните стратегии, сигурността на българските жители в подтекста на " войната по пътищата " и битовата престъпност.

Специален акцент беше правосъдната промяна посредством приемането на механизма за следствие на основния прокурор (разработен и препоръчан поредно от екипите на министрите Надежда Йорданова и Крум Зарков) промяната в КПКОНПИ посредством разделянето й на две - комисия за лишаване на нелегално добитото имущество и комисия с проверяващи функционалности, както и конституционна промяна (разработени от Политическа партия и Демократична България, само че останали без внимание в предходните парламенти). По време на изявлението си Габриел съобщи, че в случай че възможното държавно управление отпред с нея бъде определено, първото нещо, което ще направи министърът на правораздаването, ще бъде да внесе искане във Висш съдебен съвет за освобождение на основния прокурор Иван Гешев за уронване престижа на правосъдната власт. Такова искане беше импортирано от трима министри преди този момент - Янаки Стоилов, Иван Демерджиев и Надежда Йорданова, само че всякога беше отхвърлено от Висшия правосъден съвет.

В изброените от Габриел цели евентуално поради предстоящата поддръжка от Българска социалистическа партия липсваше отчетливо декларирана позиция по тематиката за войната в Украйна, а вместо това тя беше завоалирана с " общата политика на Европейски Съюз по сигурност и защита и съблюдаване на уговорките на страната, съобразени с участието в НАТО ".

И още един любопитен подробност - в случай че възможното държавно управление на Габриел получи поддръжка от Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, целта за битка с корупцията ще бъде изпълняван от обединения, които имат глобени свои представители по световния закон на " Магнитски ".
Реклама Съвпадение с РОД на Движение за права и свободи
Изброените от Габриел цели срещнаха цялостна поддръжка от парламентарната група на Движение за права и свободи. Зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев преповтори думите на ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, изказани малко преди този момент в коридорите на Народното събрание, за поддръжка на настояването за оставката на Гешев. " Има насъбрано напрежение в обществото и този проблем (с Гешев, бел.ред.) би трябвало да бъде решен ", сподели Цонев. Той уточни и че Движение за права и свободи са единствената политическа мощ, която е внесла в Народното събрание план за промени в конституцията, които по думите му предвиждали " дълбока промени " в правосъдната система. Цонев описа, че още преди шест години програмата на Движение за права и свободи се е казвала стратегия за ускорено догонващо икономическо развиване, учредено на зелената стопанска система, дигитализацията и високите и водородни технологии - неща, които също бяха посочени от Габриел като цели на възможния кабинет. И напомни, че Карадайъ преди година е упорствал за съставяне на експертен кабинет с приоритет Плана за възобновяване и резистентност - също посочен к от Габриел.

Накрая Цонев заключи: " Вашите три " А " при нас бяха РОД - разсъдък, отговорност, разговор ".
Вместо суперлативи - оскърбление
Не в този звук обаче мина срещата на Габриел с представителите на Българска социалистическа партия. Зам.-председателят на групата на социалистите Георги Свиленски стартира изявлението си с оскърбление от определения метод в диалозите за държавно управление - първо да бъде номиниран министър председател, а по-късно да се разискват цели. Той възнегодува и от това, че на срещата не участват водачите на двете партии - Бойко Борисов и Корнелия Нинова. " Отсъствието и на двамата слагат и избрани въпроси ", сподели многозначително Свиленски.

Оказа се, че той е неудовлетворен и от неяснотата какво тъкмо държавно управление оферират от ГЕРБ. " Вие водите диалози с всички парламентарни групи. На българското общество не е ясно кой е проект А, кой е проект Б, какво държавно управление търсите - държавно управление на ГЕРБ, държавно управление от специалисти, държавно управление с Политическа партия. Това на нито един от тази зала не е ясно ", сподели Свиленски. И добави, че в изброените от Габриел цели не вижда част от целите на Българска социалистическа партия. " Не се приказва нищо за приходи. За цените и инфлацията казахте на нас, само че не и на другите. Надявам се това да не е приоритет за пред нас ", съобщи още той, като продължи с тематиката какво чака Българска социалистическа партия от Габриел - да каже ясно какво държавно управление чака да оглави и какво болшинство да го поддържа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР