от 7 октомври до 4 ноември 2022 г.зала Япония, ХГ

...
от 7 октомври до 4 ноември 2022 г.зала Япония, ХГ
Коментари Харесай

Габровската галерия представя изложба живопис на Пламен Кирилов

от 7 октомври до 4 ноември 2022 година

зала „ Япония ”, ХГ „ Христо Цокев ”, Габрово

Живописни произведения на Пламен Кирилов показва габровската художествена изложба. Експозицията е ситуирана в зала „ Япония ” и ще гостува до 4 ноември 2022 година Авторът е притежател на Голямата премия на Община Габрово от Националното триенале „ Мостове ” 2021 година

Уредникът в Художествена изложба „ Христо Цокев ”, доктор Деян Боев показва създателя и неговите произведения:

Изложбата на Пламен Кирилов предлага естетическо прекарване „ по мемоари ”, което е синтез сред личностни визии за живопис и деликатен асортимент на творби, основани особено за пространството на ХГ „ Христо Цокев ”. Той внимателно извежда структури посредством характерни способи на композиране. В работите му се усеща премереност и майсторство, които са присъщи за опитния създател.

Изваждайки на напред във времето персоналното, загадъчно филтрирано за квалифицирания фен, той вкарва в светове, припомня за гами, носещи цветни показа и мемоари, активиращи мощни реакции у реципиента. В неговия свят бихме могли да открием загадъчни знаци, съответни географски полета или видения. Пламен Кирилов работи с тях: денонощно, минало и бъдеще, цвят и естетика. Те могат универсално да приказват сами за себе си, абстрахирайки се от съответното (чиста абстракция) или да движат към познатото, детското, интимното. Смесените техники при реализацията на живописните творби са прийом, чийто баланс е мъчно да бъде реализиран. Именно това създателят владее много ловко. Сам по себе си сензитивен и съответен за актуалните измерения на живописта, той подарява освен с естетиката на по този начин нареченото красиво и четимо, само че кодира авторския си почерк.

Живописта на Пламен Кирилов е „ подготвена да приказва ” за ежедневното, обозримото и директно човешкото. Тя дава визия за това по какъв начин създателят мисли, претърпява и се вчуства в процеса на правене. Именно то непосредствено хармонизира, отваря път към универсални послания и житейски въпроси. Не е мъчно фенът да разпознае своя взор в неговите работи. Това сближава с създателя, вкарва в далечни пространства на мисълта и освобождава от злободневието. Смело може да се твърди, че работите на Пламен Кирилов са храм и бягство от всичко това, което би могло да основава тежест и непосилност в битието. Те са високо достижение в изкуството, което носи посланията на свободния създател.

Произведенията на старозагорския живописец могат да бъдат забелязани в зала „ Япония ” на ХГ „ Христо Цокев ” до 4 ноември 2022 година Екипът на галерията кани публиката на пътешестване, което си заслужава да се преживее неведнъж.

Пламен Кирилов приключва компетентност „ текстил ” и магистратура по „ живопис ” в Националната художествена академия в София. Участва в доста взаимни изложения в страната и чужбина – Варшава, Лондон, Кишинев. Към момента има осъществени шест независими изложения, както и участия в пленери по живопис в България, Сърбия и Румъния. Работи най-вече в региона на живописта.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР