От 5 до 10 процента от малките момчета в САЩ

...
От 5 до 10 процента от малките момчета в САЩ
Коментари Харесай

Престъпление и наказание по американски

От 5 до 10 % от дребните момчета в Съединени американски щати са измъчвани полово. При девойките процентът е 20 на 100. Но 90% от тези закононарушения остават необявени – за тях просто няма недоволства. И това са числа, които не се трансформират през годините. Подобно нещо се случи през 2011-а в Университета на Пенсилвания, само че с една значима детайлност – този път имаше упрекнат.

В първите дни на април се чака премиерата на кино лентата „ Патерно “. Заснет по действителни събития от телевизионния колос HBO. В основната роля ще е именитият артист Ал Пачино. Историята – закононарушение и наказване по американски.

Макар да е умислен от дълго време – филмът излиза в подобаващия миг. В подтекст на половите скандални от последните месеци, които превзеха света на ентъртеймънта и спорта, „ Патерно “ се обрисува да бъде идващият огромен шлагер на HBO.

Режисьор на лентата е Бари Левинсън, притежател на „ Оскар “ с „ Рейнман “. 77-годишният Пачино влиза в ролята на най-успешният треньор в историята на американския футбол на колежанско равнище – Джо Патерно. Един ден обаче всичко се прекатурва за него, когато се схваща, че помощникът му Джери Сандъски години наред е малтретирал полово деца. Медиите упрекват Джо, че е знаел и даже прикривал това.

Историята се развива през 2011 година и показва един от най-големите кавги в американския спорт. И до ден сегашен доказателствата дали Патерно е бил по някакъв метод отговорен са доста противоречиви, а обществото е разграничено. Филмът ще се старае по по всякакъв начин метод да показа обстановката по допустимо най-обективен метод и да остави фена самичък да вземе страна. Историята е доста трагична, цялостна с обрати, необятно медийно отразяване и довежда даже до протести.

Но да върнем лентата малко по-назад. За американците техният футбол е нещо доста повече от спорт. Той е просвета, институция, даже метод на живот. И то на всичките му равнища – гимназиален, колежански, професионален. Предвид тази настройка на американското общество, не е мъчно да си представим с какъв статут се употребява най-успешният треньор на един от водещите колежански тимове. На 84 години Джо Патерно има зад тила си рекордните 409 победи. Цялата му кариера минава в един-единствен отбор – този на Университета на Пенсилвания. От 1950 до 1965 година година Патерно е помощник-треньор, а след това старши в продължение на… 46 сезона. Рекорд! Той е величие в региона, изключително за учениците от Университета на Пенсилвания.

И когато идолът се оказа забъркан в скандал с изнасилвания на малолетни на територията на колежа, определението „ шокиращи “ е прекомерно меко за разкритията на прокуратурата в Пенсилвания. А точно, че някогашният помощник-треньор на тима по американски футбол Джери Сандъски години наред е насилвал полово малолетни момчета. Дясната ръка на Патерно се отдръпва през 1999-а, само че все пак продължава да издевателства над деца в университетския комплекс.

Прокуратурата показва, че закононарушенията не са останали незабелязани – даже в противен случай. Свидетели имало, само че никой не се обадил в полицията. Обвиненията са доста съществени – управата на университета, както и именитият треньор Джо Патерно, са получили сигнали и доказателства за закононарушенията на Сандъски, само че не се подхванали нищо, с цел да го предадат на правораздаването.

Скоро след разкритията Бордът на попечителите уволни шефа Греъм Спаниер и именития треньор Патерно.

„ Искате да ме уволните? Само пробвайте! “, споделя Ал Пачино във кино лентата на Левинсън.

Отстраняването на треньора докара до трагични митинги от страна на студентите. Предизвика протести, конфликти с полицията, набези против публицисти, които за останалия свят изглеждаха като непонятен припадък на полуда.

„ Ние сами си избрахме да не приказваме за това – споделя Джоли Логън, изпълнителен шеф на благотворителната организация. – От мрачевина към светлина. Кой желае да се замисля за хора, насилващи деца? Не е удобно да се приказва за това и затова не го вършим. “

Такава е обстановката и с треньор Патерно. Гневът против него, че не се е обърнал към полицията, научавайки за издевателствата, е аргументиран. Но изказванието, че различен на негово място би постъпил друго, е много противоречиво.

„ Всички надценяваме опциите си да бъдем герои в избрани спешни обстановки и способността си елементарно да вземем най-правилното решение, когато се постанова “, показва Дейвид Финкелор, шеф на проучвателен център за закононарушения против деца. Според него, изправени пред заплахата от невъобразими последствия, хората в множеството случаи не могат да създадат верния избор.

„ Джо е бил прочут като честен човек и възпитател – споделя режисьорът Бари Левинсън. – Чрез кино лентата ще се опитаме да разберем неговата позиция. В един миг ще сме срещу него, а в идващият – на негова страна. “

В последна сметка Патерно изгуби работата си, тъй като съобщи недоволствата от Сандъски на управлението на университета, а не на полицията. Решението на треньора не е вярно, само че постоянно се ползва в сходни обстановки.

Да се отвори публичното схващане за действителностите на половото принуждение – за това, че то съществува безнаказано е много стряскащо. Дори плашещо в случай, че положителни хора са волни или неволни съучастници и не се прави задоволително за предварителна защита. И в този подтекст реакцията на протестиращите против уволнението на треньора наподобява обяснима. Но в същото време извънредно тревожна. Защото, чисто статистически видяно, измежду покровителите на Патерно има и жертви, и причинители.

А когато има закононарушение, има и наказване.

След двугодишно следствие Джери Сандъски е задържан. Обвинен е за 52 случая на полово малтретиране над момчета в интервал от 15 години – от 1994-та до 2009-та година. Впоследствие 4 от обвиняванията са оттеглени, само че Сандъски е наказан на затвор от 30 до 60 години, което на процедура за него е доживотна присъда. По време на процеса американецът е на 68 години. Към днешна дата той е жив, само че не и легендата Патерно. Той умира два месеца откакто е уволнен от университета. Получава затруднение от рак на белите дробове. Треньорът обаче още веднъж ще оживее, въпреки и във филм, с помощта на Ал Пачино. Продукцията на HBO пък би трябвало да се одобри като позитивен сигнал при сходни кавги. Защото в този момент се приказва доста повече по тематиката, която другояче е табу. Именно такова е и посланието към феновете – по-добре да има полемики, медиен звук, вълнения, даже стълкновения… Защото алтернативата е мълчанието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР