“От 350 проверки са констатирани 370 нарушения. По-тревожното е, че

...
“От 350 проверки са констатирани 370 нарушения. По-тревожното е, че
Коментари Харесай

КЗП уличи десетки търговци в нелоялни практики на пазара frognews.bg

“От 350 инспекции са установени 370 нарушавания. По-тревожното е, че към 150 са нелоялните търговски практики при огромни търговци, останалите са свързани с по-леки нарушавания. Нелоялните търговски практики в подобен огромен размер са мощно притеснителна наклонност. Това значи, че този проблем е бил подценяван или толериран дори в продължение на много време ", съобщи пред Българското национално радио ръководителят на КЗП Стоил Алипиев. 

Хванатите в нарушаване търговци могат да отнесат санкции до 50 хиляди лв.. За огромните вериги обаче, където са установените нарушавания, тази глоба няма да е от голяма важност, уточни още Алипиев. 

" Нелоялните търговски практики са един от главните проблеми на пазара. Те са проблем, тъй като позволени в огромен размер, упражнявани от търговци, които имат доминиращ дял в един пазарен сегмент - 50-60%, са причина за изкуствено завишаване на цени. 

Упражнявани в такива огромни размери, упражнявани от търговци, които имат този огромен пазарен дял, те неизбежно завличат всички останали участници в пазара ".

Една стока коства толкоз, колкото потребителят дава единодушие да я закупи, уточни Стоил Алипиев и добави: 

" Въпросът е дали той дава единодушие в резултат на негов осведомен избор или в резултат на това, че е измамен ".

Той даде образци, при които търговецът притегля хората с подвеждащи послания и промоции. Има даже случаи, при които стоката е с 20-30% по-висока от тази в конкурентни обекти. 

Друга постоянно срещана процедура е търговецът да притегля клиенти с промоционални артикули, за които няма наличност. Тогава хората купуват всичко останало, което им е належащо, макар цената. 

Срещаме практики, които подвеждат потребителя по разнообразни метод, да вземем за пример промоция " Плащаш 2, получаваш 3 ". Има случая, в които стоките са по този начин подредени, че като вземеш първата или втората, на касата се оказва, че тази стока не е в промоция, изброи ръководителят на КЗП.

Според него делът на огромните търговски вериги на пазара на хранителни артикули е доминиращ - сигурно е над 50%.

Той съобщи, че нямат сигнали за опити техни инспектори да бъдат " стимулирани " от нарушителя, тъй че да не сформират акт. 

По думите му е рано да се чакат резултати 8 дни след инспекциите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР