От 30 октомври 2017 г. Националният филмов киноцентър е оглавен

...
От 30 октомври 2017 г. Националният филмов киноцентър е оглавен
Коментари Харесай

Киноцентърът се управлява от директор, който не е прекъснал в законния срок управлението на собствена фирма


От 30 октомври 2017 година Националният кино киноцентър е управляван от шефа Жана Караиванова, актриса и продуцент, която от дълги години живее в Съединени американски щати, а посредством фондацията си за българо-американски културен продан провежда кинофестивали и на българска, и на американска територия.

В средите на кинодейците обаче има прочут ужас поради подозрения в законността при осъществяване на нейните нови функционалности в качеството й на шеф на НФЦ. Проверка в комерсиалния указател, направена две седмици след дата на встъпването й в служба, демонстрира че Караиванова към момента не е напуснала длъжността на шеф на учредената от нея продуцентска компания „ Юнайтед продъкшънс “ ЕООД с ЕИК 175138023. Същата компания е регистирана като продуцент под регистрационен номер 201410059 и Жана Караиванова продължава да попада като шеф в регистъра за филмовите продуценти на изпълнителната организация, която сега управлява.

Законът за филмовата промишленост категорично не позволява в член 7, алинея 4, т.2 изпълнителният шеф на НФЦ „ да упражнява комерсиална активност или да е шеф “. Това е неприемливо и според член 5. от Закона за попречване и определяне на спор на ползи, съгласно който „ Лице, заемащо обществена служба, не може да заема друга служба или да прави активност, която според конституцията или специфичен закон е несъвместима с неговото състояние “.

БГНЕС разполага с документи, които демонстрират и други провинения на Караиванова. Оказва се, че в качеството си на член на Национална художествена комисия - експертно-консултативен орган към изпълнителния шеф на изпълнителна организация „ Национален кино център “ през 2014 година и 2016 година, Жана Караиванова двукратно е кандидатствала и е получила финансиране от държавния бюджет по процедури, проведени от организацията Национален кино център. В Закона за филмовата промишленост обаче е посочено,че „ членовете на националните художествени комисии, финансовата комисия и чиновниците на организацията не могат да аплайват за финансово подкрепяне по реда на този закон". Според същия закон неприемливо е лица, заемащи обществена служба, да разходват бюджетни средства в полза на „ търговски сдружения или кооперации, в които то или свързани с него лица са членове на орган на ръководство или надзор, шефове, съдружници или имат дялове или акции “. Освен освобождението от служба сходно нарушаване при открит спор на ползи води и до лишаване на „ възнаграждението, получено от действието, породило спор на ползи за интервала, през който спорът на ползи е бил укрит, в интерес на страната или общината “.

БГНЕС напомня, че Националният кино център главно се занимава с подкрепяне и съгласуване производството на български компании. Там се разпределят средствата, отпуснати от страната за произвеждане на филми.

Освен като актриса Жана Караиванова е известна и със заемането на административни постове. През 2014 година е била член на комисията по игрално кино към центъра. Оглавява го след дълги години краткотрайно ръководство от разнообразни и.д. шефове. За нея се знае още, че приключва актьорско майсторство във ВИТИЗ през 1984 година, Снимала се е в няколко десетки български кино лентата, до 1996 година е в трупата на Народния спектакъл, от 1996 година живее в Ню Йорк. Основател на Фондация за българо-американски културен продан. През 2000 година основава Фестивал на българското кино в Ню Йорк, както и Фестивала за без значение американски кино So Independent, който всяка година има две издания – в Ню Йорк и София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР