От 3-4 години в Добричка област е нямало толкова високи

...
От 3-4 години в Добричка област е нямало толкова високи
Коментари Харесай

Високите температури изяждат очакваните добиви от слънчоглед в Добричко

„ От 3-4 години в Добричка област е нямало толкоз високи температури в поредни дни и това се отразява неприятно на опрашването на слънчогледа. Ако до седмица не завали дъжд, добивите от културата ще намалеят ”, ”, съобщи доцент Галин Георгиев – началник на отдел „ Селекция на слънчоглед “ в Добруджанския аграрни институт в Генерал Тошево.На Деня на отворените порти през юни в института доцент Георгиев сподели, че „ в случай че продължи по този начин вегетацията на слънчогледа и няма рискови засушавания или рисково високи температури, добивът от слънчоглед ще бъде над 300 кг./дка ”. „ Тогава прогноза от 300 кг от дка рандеман изглеждаше напълно постижима, само че в този момент, поради горещите дни, добивът евентуално ще падне с 15-20 %. И пчелите не могат да лятят обикновено, а те са в основата на опрашването на слънчокледа. Пчеларите също се оплакват, че медъте по-малко. Няма потребност от подхраване, наторяване на посевите, има потребност единствено от дъжд ”, добави експертът.

„ Иначе посевите са в относително положително положение, откакто пролетните дъждове компенсираха незадоволителния есенно-зимен ресурс от влага ”, изясни той.

„ Всяка година се следят огнища на набези от заболяването мана, като тук-там нападението доближава до 30-40%. Това е в резултат на неспазване на сеитбооборота. Почти никой в България не съблюдава сеитбооборот при слънчогледа. Необходими са 4 години преди той да бъде презасят на същото поле. Нашият институт съблюдава сеитбооборота и съвсем нямаме заболявания по слънчогледа. Апелирам земеделските производители да се стремят да съблюдават някакъв сеитбооборот, най-малко две- или тригодишен, тъй като е въпрос на време заболяванията да нанесат съществени вреди по тази просвета “, сподели Георгиев.

„ Очаква се разпоредба, която, в случай че земеделските производители употребяват български хибриди и сортове, планува те да бъдат в допълнение субсидирани. Надявам се ползата към българските хибриди и сортове да се усилва.и сортове ”, добави доцент Георгиев. Според него, през последните няколко години се следи засилен интерес към българските хибриди слънчоглед, създадени от Държавния аграрни институт.

По данни на регионална дирекция „ Земеделие ”, засетите площи в Добричка с пролетни култури към 3 юли 2023 година, са 932 730 дка с маслодаен слънчоглед и 949340 дка с царевица за зърно. В община Балчик площите със слънчоглед са 90 000 дка, с царевица – 85 000 дка., в община Генерал Тошево – надлежно 189 700 и 268 500 дка, в община Добричка - 192 310 и 234 210 дка, в община Каварна – 113 200 и 57 600 дка, в община Крушари – 101 300 и 108 900 дка, в община Тервел – 73 000 и 120 000 дка, в община Шабла – 58 000 и 55 820 дка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР