От 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове

...
От 29 март отпада изискването за изследване с щадящи тестове
Коментари Харесай

Тестването в училищата отпада от 29 март


От 29 март отпада условието за проучване с щадящи проби в учебните заведения в страната. Решението е на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, която издаде заповед през днешния ден.

Това значи, че учениците ще бъдат тествани още два пъти, с цел да влязат в клас – на 21 март и на 28 март. Всички останали противоепидемични ограничения в учебните заведения остават в действие.

Здравните управляващи вкараха скрининговите проби с проба от слюнка като изискване за присъствено образование на 10 ноември предходната година. Първоначално проучването се организираше два пъти седмично.

От 21 октомври беше въведен зелен документ и постоянното проучване отпадна за учениците и учителите с годен документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторен тест.

От 6 декември останалите възпитаници се тестват единствено един път в седмицата. Редовно се ревизират също учителите и непедагогическите експерти без зелен документ. Присъствени занятия се организират без изискване за тестване в общини с ниска обща заболяемост – под 250 на 100 000 души.

Облекчават се ограниченията и във висшите учебни заведения

От 21 март се облекчават противоепидемичните ограничения и във висшите учебни заведения.

Присъствено образование в университетите ще се организира по график, като не се позволява разбъркване и по едно и също време осъществяване на на практика или семинарни извършения на повече от 50% от групите.

Университетите би трябвало да основат организация за осъществяване на лекции при 50% претовареност на пространствата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР