От 24 януари в парламента вече ще се влиза срещу

...
От 24 януари в парламента вече ще се влиза срещу
Коментари Харесай

Депутат влиза в парламента без зелен сертификат - може ли всъщност някой да го спре?

От 24 януари в Народното събрание към този момент ще се влиза против зелен документ или тест за ковид. Това е окончателното решение на Народното събрание (НС) след няколкочасови бурни диспути. Решението беше признато със 157 гласа " за " и 4 " въздържали се ". Нямаше гласове срещу.

В продължение на 5 часа депутатите обсъждаха изискванията за достъп до постройките на Народното събрание посредством зелен документ при изключителна епидемиологична обстановка. Проекторешението бе импортирано от " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".

Последваха реакциите. Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов непосредствено сподели: " Ще влезем през врата обикновено, като всеки един депутат. Искам да забележим кой ще ме спре. Искам да забележим по какъв начин ще ме спре ".

" Искам да видя по какъв начин и от кого ще бъда спрян да вляза в Народното събрание ". Това съобщи в неделя (10 януари) депутатът от " ИТН " Андрей Чорбанов по Нова телевизия. Той беше безапелационен, че няма да следва признатото предписание в Народното събрание да се влиза само след показан зелен документ. Професорът съобщи, че съгласно правилника на Народно събрание всеки народен представител би трябвало да участва на съвещанията и никой не можел да го ограничи.

Възможно ли е на процедура народен представител да не бъде позволен в Народното събрание поради неналичието на зелен документ?



Адвокат Николай Хаджигенов: Влизането в Народното събрание без документ ще бъде дива шизофрения 

" От една страна националният представител не може да бъде спрян да извършва отговорностите си по никакъв мотив. От друга обаче депутатите не са богоизбрани и не работят на Олимп. Тоест, това, което е за всички жители, това е и за тях. Според мен ръководителят на Народното събрание е този, който би трябвало и може да в профил депутатите, които са без зелен документ. Това е в неговите пълномощия ”, съобщи за Actualno.com някогашният народен представител и депутат Николай Хаджиегнов.

Според него ръководителят може да разпорежда на квесторите, да лишава от заплащане или да постанова друго дисциплинарно наказване, разказано в правилника за активността на Народното събрание.

" Със сигурност ръководителят на Народното събрание може да не позволява депутати без документи. Той може да разпорежда на квесторите, тъй като това е тяхно обвързване ", добави юристът.
Окончателно: Зелен документ за депутатите въпреки всичко ще има
След разногласия, стартирали през предходната година и траяли през тази, депутатите в последна сметка взеха решение да вкарат зеления серти...
Прочети повече
Той разяснява и заканата на проф. Андрей Чорбанов от " ИТН ".

" По принцип го одобрявам, само че това което споделя е дива шизофрения. Той е индивидът, който самичък създава ваксина против COVID-19, а в това време е срещу документите. Аз персонално изпадам в ступор от това нещо. Това е тъкмо като имунизирания Костадин Костадинов, който се бори против имунизациите. Според мен зелените документи са методът, по който ще можем да живеем от малко малко обикновено и това е цената, която се постанова да платим ”, зави Хаджигенов.

Той добави, че решението на Народно събрание е със силата на закон и това значи, че недопуснатият народен представител може, в случай че желае, " да се оплаче и на арменския поп, само че това ще е безсмислено ".



Пламен Киров: В България може всичко да се случи, тъй като сме страна на чудесата
Александър Симидчиев: Депутатите, които не желаят да се имунизират, да си заплащат тестванията
Депутатите, които не желаят да се имунизират с безвъзмездни ваксини, обезпечени от налозите на всички, да си заплащат тестванията, с цел да могат д...
Прочети повече
" Народните представители се употребяват с имунитет и цялост и по отношение на тях не може да бъде налагана мярка на физическа мощ. Единственото, което може да се направи против тях, е да заключат вратите на Народното събрание и да не се позволява никой ", съобщи за Actualno.com някогашният парламентарен арбитър и учител по конституционно право Пламен Киров. 

Според него ръководителят на Народно събрание не може да се разпорежда и да издава сходни разпоредби. 

" Той може да постанова единствено съответните дисциплинарни ограничения в хода на пленарните съвещания, само че да забрани на някой народен представител да влезе в сградата…. дано да се опита! Ще ми бъде доста забавно да видя какво ще стане ", добави конституционалистът.

Според него, никой не може да спре депутатите в случай че те изискат да влязат в Народното събрание без зелен документ

" Служителите на НСО не могат да пазят входа на Народното събрание от народните представители. Те го охраняват с цел да могат да им обезпечат удобна конюнктура и с цел да не е застрашена постройката - те я охраняват. В този смисъл гардовете оказват помощ, а не пречат на депутите. Мисля, че в случай че някой се опита да попречи на депутат, ще влезе в капан и не разбирам, за какво трябваше всичко това да си го предизвикват ", приключи той.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР