От 24 февруари (четвъртък) започва поетапно облекчаване на COVID мерките

...
От 24 февруари (четвъртък) започва поетапно облекчаване на COVID мерките
Коментари Харесай

Облекчаването на COVID-мерките у нас започва в четвъртък

От 24 февруари (четвъртък) стартира поетапно облекчение на Коронавирус ограниченията в страната.

По преценка на притежателите, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се позволяват гости без условие да дават зелен документ.

Изискването за документ, обаче, остава наложително за личния състав на всички обекти с публично значение. Това става допустимо със заповед на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова, издадена през днешния ден.

От същата дата се позволява визитата на до 12 деца в група при осъществяване на присъствени групови занятия за деца в езикови, просветителни центрове, центрове за поддръжка на личностно развиване и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, постоянно проветряване на всеки час и стерилизация.

В отчета на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев е препоръчан тристъпков метод за облекчение на противоепидемичните ограничения. Първата стъпка е тази, която влиза в действие от 24 февруари.

Ако всичко е наред, от 5 март би трябвало да влезе втората стъпка - напълно отпадане на зеления документ в обектите, като условието ще остане за личния състав. Провеждането на присъствени езикови и обучителни занимания стават при условие за физическа отдалеченост и постоянно проветряване без каквито и друго да е ограничавания.

Допуска се разбъркване и на паралелки. Провеждането на граничния здравен надзор също ще се трансформира - всеки ще може да влиза в страната, със зелен документ, какъвто и да е той, безпрепятствано.

На 20 март се чака визитите на действия и услуги да може да се прави без ограничавания. Присъственото образование в университетите също няма да изисква зелен документ. Това ще е и третата стъпка.

Здравните управляващи обясниха, че маските ще отпаднат най-късно, като не се ангажираха с съответен период за това. Трябва да остане и целесъобразният детайл на маските, там, където има скупчване на хората. На този стадий тестването на учениците също ще продължи, с цел да може да има действителна визия за тяхната заболеваемост.

Здравният министър проф. Асена Сербезова разгласи, че с последователното облекчение на ограниченията не значи, че не си заслужава да се имунизираме. "Напротив - струва си, това се вижда в болничните заведения. 90% от хората, които губят борбата с заболяването, не са били имунизирани. Трябва да се научим да живеем с вируса ", уточни тя, представена от Darik News.

Доц. Ангел Кунчев съобщи, че след две години ограничавания, проблеми и компликации идва моментът, в който можем да кажем, че нещата вървят добре. Спадането на заболеваемостта бележи растеж в последните 3 седмици. Спадът е 24.8% за последната седмица. Тази седмица чакам заетостта в лечебните заведения да паднат под 5000.

"На базата на този разбор ние възприехме методиката, употребена и в някои други страни в Европейски Съюз, на тристъпково облекчение ", добави той.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР