От 2025 г. потребителите ще имат право – без предизвестие

...
От 2025 г. потребителите ще имат право – без предизвестие
Коментари Харесай

Телекомите няма да вземат неустойка при разваляне на договор

От 2025 година потребителите ще имат право – без предупреждение и без да дължат наказателна клауза – да прекратят контракта си с мобилен оператор при положение на повдигане на цените поради инфлацията, както и опция за понижаване на месечните цени при избрани параметри на дефлация. Това са част от измененията, които мобилните оператори се съгласиха да създадат в общите си условия, с цел да балансират договорните връзки с клиентите.
Новината идва след ескалация на напрежението поради решението на мобилните оператори още веднъж да индексират нагоре цените на абонаментните си услуги в отговор на продължаващия растеж на инфлацията. Вдигането на цените поради повишаването на живота е алтернатива, заложена в договорите на телекомите от години, която те задействаха за първи път през 2022 година Едва в този момент обаче се стигна до спор всъщност по отношение на нуждата от балансиране на правата на доставчика и клиента.
В средата на февруари Алиансът на софтуерната промишленост (АТИ), който съставлява A1, Vivacom, Yettel, Bulsatcom и други компании от сектора, изпрати писмо до Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) с апел за пускане на договаряния. Месец по-късно е налице резултатът от тях – браншово съглашение, гарантиращо баланс и взаимност за потребителите.
Споразумението планува въвеждане на право за потребителите да прекратят контракта си при увеличение на цени вследствие на индексация, без предупреждение и без да дължат избраната в него наказателна клауза за услуги. Потребителите могат да упражнят правото си за предварително преустановяване в период от един месец от оповестената от съответния оператор начална дата на индексация.
Определят се прагове в границите на до +/–2%, при които не се прави индексация нито при инфлация, нито при дефлация. Цените на абонаменти/услуги ще се понижават при регистрирана от Националния статистически институт дефлация за миналата календарна година, когато същата надвишава горните прагове - т.е. в случай че дефлация над 2%. Определени абонаментни проекти и/или цени на услуги могат да бъдат изключени от обсега на индексацията както при инфлация, по този начин и при дефлация, като операторите би трябвало да ги разгласят на интернет страниците си. Операторите ще отразят контрактуваните промени в общите си условия в период до 3 месеца. Новите клаузи ще се ползват от 1 януари 2025 година
Това е второто сходно съглашение в интерес на потребителите, на което телекомите се съгласяват. През 2014-2015 година те подписаха самостоятелни съглашения с КЗП, с които значително понижиха размера на неустойките при предварително преустановяване на договорите, без значение че нямат такова обвързване нито по българското, нито по европейското законодателство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР