От 2024 до 2027 г. Украйна ще получи от Европейския

...
От 2024 до 2027 г. Украйна ще получи от Европейския
Коментари Харесай

Какво означава европейската помощ за Украйна и как се стигна до нея?

От 2024 до 2027 година Украйна ще получи от Европейския съюз 50 милиарда евро през т. нар Механизъм за Украйна. Но какво тъкмо значи тази помощ за страната, за развоя на войната и по какъв начин се стигна до нея?

Осигуряването на тази помощ беше обвързвано с големи дипломатически старания на 26 държави-членки от Европейски Съюз, с цел да убедят Унгария, която беше срещу помощта, въпреки всичко да я поддържа.

Какво тъкмо съдържа пакетът?

През идващите четири години Украйна ще получи 50 милиарда евро, само че не едновременно, а разпределени във времето. Киев може да чака първите 4,5 милиарда от Европейски Съюз още през март. Парите не са за военни цели, а за подкрепяне на стопанската система на страната.

Финансовата помощ ще бъде под формата на заеми и безплатни средства. 33 милиарда са заемите, те ще би трябвало да бъдат върнати в дълготраен проект. 17 милиарда са безвъзмездните средства, които са по линията на този инструмент „ Резерв за Украйна “, основан над таваните на Многогодишната финансова рамка (бюджета на ЕС). Потенциалните доходи за безвъзмездната помощ биха могли да бъдат генерирани и от блокираните поради европейските наказания активи на Руската централна банка.

Има ли условия за приемане на помощта?

Пакетът е обвързван с избрани условия, които Украйна би трябвало да извършва. Европейски Съюз чака проект от украинското държавно управление, в който да бъде изложена програмата за промени и вложения по пътя на страната към участие в Европейски Съюз. Европейски Съюз желае от Украйна ефикасни демократични механизми - многопартийна парламентарна система, ценене на върховенството на закона и на правата на индивида. Брюксел чака и разкриването и коригирането на измами, корупция, спорове на ползи и нередности.

Ще има ли надзор дали Киев изразходва средствата по предопределение?

Да, Съветът (всички страни от ЕС) ще играе значима роля в ръководството на помощта. Всяка година Европейската комисия ще би трябвало да изготвя отчет за изразходваните средства, който ще бъде разискват в Европейския съвет. Държавите-членки ще могат да дават насоки да потреблението на средствата.

Какво ще прави Украйна с тези пари?

Украинската стопанска система е в окаяно положение поради войната. Държавата не може да заплаща заплатите на учители, лекари, медицински сестри, служители на реда, пожарникари и редица други чиновници. Затова парите са витално значими за страната, още повече, че Съединените Американски щати към този момент бавят помощта от 50 милиарда $, която Джо Байдън даде обещание, само че Конгресът не желае да утвърди дефинитивно.

Могат ли средствата да се употребяват за военни цели?

Не, пакетът от 50 милиарда евро за идващите 4 години е стопански, а не боен, само че с него въпреки всичко ще мога да се пращат заплатите на бойците.

Защо Виктор Обран се съгласи да отстрани ветото си върху помощта?

На предходната среща на върха пред декември министър председателят на Унгария Виктор Орбан беше неотстъпчив и наложи несъгласие върху помощта, като в подмяна искаше топене на еврофондовете за страната му. Еврофондовете сега са блокирани поради проблеми с върховенството на закона и медийната независимост в Унгария. През декември бяха размразени към 10 милиарда евро за Будапеща, само че Еврокомисията получи доста рецензии, че се поддава на изнудването на Виктор Орбан, с цел да получи поддръжката му по значими въпроси.

В момента към 20 милиарда от еврофондовете за Унгария остават замразени.

Действията на Орбан през декември преляха чашата на търпението на останалите европейски страни и най-много на огромните измежду тях. Натискът върху Унгария се усили, за първи път страната получи ясно обръщение, че гласът й в Съвета може да бъде лишен и тя може да остане в цялостна изолираност. Освен това, европейските водачи подсетиха на Орбан, че стопанската система на страната му, не е в положително положение. Изолация в Европейски Съюз единствено ще утежни ситуацията.

Вчера преди срещата на върха министър председателят на Полша Доналд Туск сподели, че в Европейски Съюз към този момент е изтощен от Орбан, а естонската му колежка Кая Калас изясни, че водачите разискват разнообразни благоприятни условия, с цел да спрат шантажа му.

Как се стигна до решението и какво получава Унгария в подмяна?

Преди началото на срещата водачите на трите огромни страни в Европейски Съюз Германия, Франция и Италия - Олаф Шолц, Еманюел Макрон и Джорджа Мелони водачи дружно с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен имаха неофициална среща с Виктор Орбан. Според някои италиански издания Мелони е изиграла доста значима роля в убеждаването на Орбан. От всички водачи тя стои най-близо до него като идеологически убеждения, само че тя твърдо поддържа помощта за Украйна. Посланието, което Орбан е получил е било: " EС или продължава напред дружно с теб, или без теб ".

За разлика от предишния декември, когато въпреки всичко съумя да размрази част от фондовете си, този път Орбан не получи нищо в подмяна на поддръжката си. Освен гаранции, че ще има надзор на на Съвета върху парите за Украйна. В посланието си към унгарците той показа това като победа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР