Кремъл може да бъде насърчен от слабия отпор на Съединените

...
Кремъл може да бъде насърчен от слабия отпор на Съединените
Коментари Харесай

Русия разбира само от демонстрация на сила - ядрена сила

Кремъл може да бъде поощрен от слабия отпор на Съединените щати и НАТО против засиленото му дрънчене с нуклеарно оръжие, което усилва нуклеарните рискове. Съюзниците от НАТО могат да проучат по-ефективни способи за понижаване на тези опасности, пишат RAND и The Hill. 

През февруари 2023 година, когато Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна, президентът Владимир Путин сложи съветските нуклеарни сили в нараснала бойна подготвеност. През последните месеци Москва отприщи проливен дъжд от нуклеарни закани.

През февруари Путин предизвести, че изпращането на войски на НАТО в Украйна може да рискува нуклеарен спор. Бившият президент Дмитрий Медведев се присмя, че опитите за възобновяване на границата на Русия с Украйна от 1991 година ще доведат до " световна война ".

По държавната телевизия съветски пропагандисти ускоряват шума. Миналия месец коментаторът Дмитрий Кисельов сподели, че американските " центрове за взимане на решения и площадки за изстрелване на сушата и морето са в нашия прицел. Франция ще бъде разоръжена на мига. Британските острови просто ще потънат под водата. "

Русия също ускори своята военна нуклеарна позиция в Европа. През 2000-те Москва стартира скрито да разполага нова крилата ракета, 9M729. Тя наруши Договора за очистване на нуклеарните сили със междинен обхват от 1987 година, което накара Съединените щати да се отдръпват. Тази пролет Русия реалокира тактически нуклеарни оръжия в Беларус. На 6 май Путин популяризира военни учения в Южна Русия, включващи тактически нуклеарни оръжия.

През последните две години съдружниците от НАТО от време на време се колебаеха да изпратят мощни оръжия на Украйна от боязън от ескалация, евентуално нуклеарна. Това оказва помощ да се изясни отводът на Съединени американски щати при започване на 2022 година да трансферират полските МиГ-29 на Украйна. Миналия месец Германия отхвърли да достави крилати ракети Taurus заради опасения от ескалация. На 3 май английският външен министър Дейвид Камерън сподели, че изпращането на войски на НАТО в Украйна би представлявало " рискова ескалация ".

Москва може би е очаквала, че НАТО ще противодейства на разполагането на ракети 9M729. Това е, което направи през 80-те години на предишния век, когато Съюз на съветските социалистически републики скрито сложи ракети SS-20, ориентирани към Европа и Япония.

Но този път НАТО не разположи ракети в отговор. Кремъл може да е видял това като знак за уязвимост на НАТО. Съвсем неотдавна Русия можеше да схване като пасивна неналичието на мощен отговор на НАТО против преместването на нуклеарни оръжия от Русия в Беларус.

Накратко, Кремъл може да си намерения, че тактиката му за нуклеарно заплашване работи и значително е безвъзмездна. Това може да е рисково. Но някои съдружници от НАТО може да бъдат подтикнати към деяние.

Миналия месец полският президент Анджей Дуда прикани за разширение на програмата на НАТО за шерване на нуклеарни оръжия (PDF), с цел да включи Полша. Пет членки на НАТО - Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция - сега вземат участие в програмата. Те имат избран брой самолети с двоен потенциал, конфигурирани да доставят стандартни или нуклеарни оръжия. Някои сили се модернизират със стелт самолети F-35, въоръжени с нови американски бомби B61 с варианти с по-малък нуклеарен потенциал. Това не провокира забележителни несъгласия.

Варшава може да не се успокои от отговора на НАТО на кандидатурата на Дуда. Алиансът съобщи, че " няма проекти " да разполага нуклеарни оръжия в спомагателни държави-членки. Подобно на Западна Германия през Студената война, Полша и Финландия са огромни съдружници в НАТО, граничещи със опасността. По-малко изложените съдружници може да са удовлетворени от нуклеарната позиция на алианса, само че съдружниците, които са по-близо до опасността, наподобяват по-загрижени.

Поради всички тези аргументи съветските водачи биха могли да си помислят, че НАТО е станал по-малко подкрепящ своята нуклеарна задача или е раздиран от напрежение, което е замразило нуклеарната политика. В светлината на тези вероятни рискови усещания, алиансът може да е рационално да преразгледа нуклеарната си позиция.

НАТО може да обмисли ограничения за увеличение на цената на Русия от нейните дестабилизиращи нуклеарни закани. Алиансът би могъл да вземем за пример да преразгледа политиките, да надгради ученията или да разшири програмата за нуклеарно шерване. Възможни са и други разновидности, като да вземем за пример повишение на готовността за нуклеарно оръжие. Разполагането на нови нуклеарни сили на Съединени американски щати в Европа може да бъде спорно или излишно от военна позиция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР