От 2022 г. Здравната каса ще започне да плаща теста

...
От 2022 г. Здравната каса ще започне да плаща теста
Коментари Харесай

Обрат! Тестът за антитела ще се плаща от Здравната каса

От 2022 година Здравната каса ще стартира да заплаща теста за антитела след Коронавирус. Това плануват промени в пакета действия, заплащани от НЗОК, които предлага здравният министър Стойчо Кацаров.

Тестът за антитела ще бъде включен като нова активност в доболничната помощ, като към него ще може да насочва експерт. Изследването ще е за количествено установяване на IgG антитела, което ще разреши оценка и следене на имунния отговор при преболедувалите или имунизираните против Коронавирус.

Изследването на D-димер, което стана доста известно в последните 2 година към Коронавирус, също ще стартира да се заплаща от касата. С него се прави оценка рискът от тромбозни затруднения, в това число при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и други, както и при пациенти със SARS-CoV-2 зараза. То е от голяма важност за навременното разкриване на нарушавания в процеса на кръвосъсирване, което разрешава и в точния момент да се предприеме лекуване и да се избегне съдбовен излаз.

Добавят се и проучвания, помагащи за ранно разкриване на онкозаболявания. Сред тях е проучване на туморен маркер Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4), което дава ранна оценка на риска от тумори на яйчниците.

“Изследването е от голяма важност за ранно разкриване на злокачествени тумори на яйчниците и по-прецизна оценка на риска от ранни метастази. Това ще даде опция за навременно лечение”, написа в претекстовете.

Кацаров предлага и касата да стартира да заплаща и проучване за определяне на човешкия папиломен вирус, причиняващ рак на маточната шийка. Ще се изследват най-малко 14 високорискови канцерогенни типa на HPV, измежду които наложителни ще са HPV 16, причиняващ 50-60% от всички ракови болести, както и HPV 18, участващ в причиняването на 10-12% от случаите.

“Човешкият папиломен вирус е високо резистентен към изискванията на външната среда, което спомага за необятното му разпространяване. В множеството случаи инфекцията протична безсимптомно.

Открит и диагностициран в точния момент, е лечим”, изяснява в претекстовете си министърът.

Две нови амбулаторни процедури пък се оферират за хората с диабет. Едната е за образование и консултиране на пациентите за подобаващ за тях хранителен и физически режими, а втората е за хората, ползващи инсулинови помпи и/или датчици за дълготрайно мониториране на равнището на глюкозата. Целта и на двете нови процедури е да покачат знанията на пациента, разбирането на болестта, да се дадат насоки за вярното следене на съответни индикатори и управлението им и най-много да се ограничи появяването и прогресирането на възможните затруднения на диабета. Това от своя страна ще понижи инвалидността, смъртността вследствие на болестта, а и ще усъвършенства качеството на живот на пациентите, написа.

За децата под 18 година ще се заплаща анестезията при осъществяване на образна диагностика като компютърна томография или ЯМР, в случай че се постанова такава. Поради спецификата на този тип проучвания при провеждането им човек не трябва да мърда, което изключително при по-малките деца е мъчно постижимо без анестезия.

Конкретни медицински критерии за следене на положението на пациенти с тежки мозъчни повреди вкарва още здравното министерство в плана с измененията. Основна тяхна цел е да подобрят наблюдението и сигурността на тези заболели, само че дружно с това и да има по-бърз контакт с координаторите по донорство при евентуален донор, с което пък се търси повишане на трансплантационната активност у нас.

По последни данни на организацията по медицински контрол към 4 ноември в листите на чакащите като евентуални реципиенти на бъбрек са вписани 900 лица, на черен дроб – 42, на сърце – 40, и на бял дроб – 21 души.

Наредбата трансформира напълно и кодовете на болесттите, по които лекарите се регистрират на касата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР