От 2007 г. досега над 660 млн. лв. са инвестирани

...
От 2007 г. досега над 660 млн. лв. са инвестирани
Коментари Харесай

За 10 г. България е инвестирала 660 млн. лв. в инфраструктура за пътна безопасност


От 2007 година до момента над 660 млн. лева са вложени по републиканските пътища за възстановяване на инфраструктурата, обвързвана с пътна сигурност. Това декларира министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Местата, на които са изпълнени ограничаващите системи за пътища /ОСП/ по автомагистралните трасета и по републиканките пътища, се дефинират в плана за съответния път, съгласно Нормите за планиране на пътища “, декларира министър Нанков в отговор на депутатски въпрос за обезопасяването на българските автомагистрали.

Поставянето на ограничаващи системи за пътища се реализира по следните критерии: Повишена възможност за излизане на моторни транспортни средства от платното за движение; Наличие на трети лица наоколо до платното за движение; Опасности в крайпътното пространство, като стръмен откос, мостови уреди с опция за рухване от височина по-голяма от 2 м, единични точкови трудности, опори на уреди, бурни реки, водоеми и други, отбелязва министърът.

Той добавя, че секторите от автомагистралните трасета, на които няма сложена ограничаваща система, са такива, на които според Нормите не се изисква слагането на ОСП, или такива, построени през 80-те години на предишния век, за които по тогава настоящите правила не се е изисквало да има защитни огради. Следва да отбележим, че когато се прави рехабилитация на подобен вид сектори на тях се слагат всички пътни такъми според настоящите правила към съответния интервал.
 На новите и рехабилитираните пътни сектори се инсталират ограничаващи системи, твърди Ненков На новите и рехабилитираните пътни сектори се инсталират ограничаващи системи, твърди Ненков / БГНЕС
Към 2017 година секторите от автомагистралите, на които има сложени ОСП (крайни и междинни разграничителни ивици), са с обща дължина 497 км. Тези, на които няма ОСП, са с обща дължина 236,5 км, коментира министърът.

Следва да отбележим, че по автомагистралните трасета, с изключение на ограничаващи системи за пътища, за ограничение тежестта на следствията от пътнотранспортното произшествие, на местата на делене на транспортни потоци се инсталират енергопоглъщащи детайли - терминали или буфери, които при удар стопират автомобила и следствията за пасажерите са понижени. Такива устройства, с изключение на ОСП, се инсталират тук-там с натоварен престой на трети лица, като бензиностанции и заведения за публично обслужващи действия и граничещи с пътни платна със скорост по-висока от 50 км/ч.

На мостови уреди, премостващи пътища, или обитаеми места, с изключение на ОСП се слагат и защитни мрежи. На новите и рехабилитираните пътни сектори се инсталират ограничаващи системи с по-висока удароустойчивост и разтегливост.

От началото на 2015 година по републиканската пътна мрежа са инсталирани и пътни знаци с опция за отдалечено изменение, се споделя още в писмения отговор на министъра. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР