От 2000 до 2017 г. НАП е събрала 197 млрд.

...
От 2000 до 2017 г. НАП е събрала 197 млрд.
Коментари Харесай

197 млрд. лева приходи от НАП за 17 г., 5,4 млрд. от ДДС - несъбираеми

От 2000 до 2017 година Национална агенция за приходите е събрала 197 милиарда лева за бюджета, заяви в четвъртък шефката на приходната организация Галя Димитрова.

За последните 10 година приходите порастват с 50% повече, в сравнение с е нарастването на Брутният вътрешен продукт. За 3 година нарастването е с над 5 милиарда лева, а над 93% от нововъзникващия дълг се събират в границите на годината, сподели Димитрова.

За 10-годишния интервал приходната организация е открила с проверки нарушавания по Данък добавена стойност за 16 милиарда лева Несъбрани досега са 5,8 милиарда лева, от които 5,4 милиарда са избрани като несъбираеми. Несъбраното Данък добавена стойност по ревизионни актове през 2017 година е 4 пъти по-малко по отношение на 2011 година

Злоупотребите с Данък добавена стойност са общ проблем в Европа, като годишните загуби се правят оценка на 150 милиарда евро в границите на съюза, показаха от Национална агенция за приходите, представени от 24 часа.

Европейска комисия обмисля съществени промени в Данък добавена стойност законодателството, тъй като в сегашния си тип самият Данък добавена стойност като механизъм е мощно уязвим за измами. Данък добавена стойност измамите с изключение на всичко са и наказателноправен въпрос - данъчните закононарушения, изключително при проведени незаконни групи, не могат да бъдат преодолявани с инспекционен акт, а изискват и наказателно гонене. Национална агенция за приходите и прокуратурата към този момент построиха механизъм за взаимоотношение, тъй че тези закононарушения да не остават ненаказани, уточни Димитрова. Тъй като събирането на задължения от хора и компании без активи и имущество е невероятно, законодателно бе въведено ограничение на прехвърлянето на компании на обществено слаби и безработни.

Въведе се и повреждане на покупко-продажби, когато се разпродава имущество на компании, взели участие в данъчни измами, акцентира Димитрова. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР