От 2 до 23 април 2019 г. ще се проведе

...
От 2 до 23 април 2019 г. ще се проведе
Коментари Харесай

В Столична библиотека стартира „Походът на книгите“

От 2 до 23 април 2019 година ще се организира осмото по ред издание на „ Походът на книгите “ – акцията, която предизвиква интереса на децата към четенето и книгите, оповестяват от Столична библиотека.

През тази година в самодейността ще се включат известните български спортисти: Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Кристина Драганова, Ренета Камберова, Ани Пейчева, Светла Иванова, Даниел Петров, Евгени Иванов, Влади Гюров, Тереза Маринова, Мария Киркова и други, които ще четат в детски градини и учебни заведения.

Във вторник 2 април от 11:00 ч. е Официалното разкриване на Националната акция „ Походът на книгите “ и програмата, отдадена на Международния ден на детската книга, с одобрение от госпожа Цвета Караянчева – ръководител на 44-тото Народно заседание, която ще прочете фрагмент от обичана своя брошура на децата от детските градини „ Х. Кр. Андерсен “ и „ Шарл Перо “ и 149 СУ „ Иван Хаджийски “, от заместник- министъра на културата госпожа Амелия Гешева, представител от МОН и РУО и други публични посетители.

Г-жа Евгения Раданова ще даде старт на самодейността като прочете фрагменти от обичаните си книги на децата. Водещ на събитието ще бъде известният състезателен публицист господин Камен Алипиев.

От 12:00 до 16:00 ч. ателие по изобразяване с художника Христо Кърджилов.

От 13:00 до 14:00 ч. четене и занимателни игри с герои от детски книжки – Марин Бодаков и други детски писатели.

От 13:00 ч. до 15:00 ч. арт работилница „ Приказните герои на Андерсен “.

Деца четат на деца. Международният ден на детската книга се отбелязва на 2 април в целия свят и съответствува с рождения ден на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен, основал едни най-популярните приказки на всички времена.

Преди 60 година ЮНЕСКО учредява Международен златен орден на името на Андерсен, именуван още Малка Нобелова премия. Националната акция за поощряване на четенето „ Походът на книгите “ е напълно некомерсиална самодейност и се провежда от Асоциация „ Българска книга “, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално ръководство на образованието – София-град. Стартира годишно на празничния 2-и април и продължава до 23-и април, разгласен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. За седемте си издания до момента акцията е достигнала до повече от 15 000 деца в цялата страна, а в доста от участвалите учебни заведения и детски градини в следствие са открити нови библиотечни звена или съществуващите са допълнени с настоящи заглавия от света на детската литература.

„ Походът на книгите “ е част от Културния календар на Столична община за 2019 година, с финансовата поддръжка на Столична община. Организатор: Асоциация „ Българска книга “ и Столична библиотека Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „ Глобални библиотеки “, Регионално ръководство на образованието – гр. София, фондация „ Детски книги “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР