От 2 август 2022 г. до края на 2022 г.

...
От 2 август 2022 г. до края на 2022 г.
Коментари Харесай

Пулев: Заварихме 0 лв. изплатени насърчителни мерки, успяхме да изплатим 19 млн. лв. за 5 месеца

От 2 август 2022 година до края на 2022 година Министерството на нововъведенията и растежа (МИР) е изплатило близо 19 млн. лева за насърчителни ограничения по отношение на осъществяването на сертифицирани по Закона за поощряване на вложенията (ЗНИ) капиталови планове. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев в Асеновград. Той бе там, с цел да връчи първия за годината документ клас А, публикуван по реда ЗНИ, на компанията „ Амер Спортс България “ ЕООД.

„ Когато влязох в кабинета на Министерството, заварих 0 лева изплатени за насърчителни ограничения по капиталови планове. В оптимално къс период успяхме да се активираме и да изплатим на основни работодатели 19 млн. лева за пет месеца “, съобщи Пулев.

Министър Пулев връчи документа на изпълнителния шеф на компанията Ивайло Петров. Фирмата е един от най-големите производители на ски съоръжение в света и е част от Тракия икономическа зона. Издаденият документ е за капиталовия план „ Завод за произвеждане на ски “ в Асеновград на стойност 10.7 млн. лева, където ще бъдат открити 125 нови работни места.

„ Вие сте документ номер 18, който подписвам от стъпването ми в кабинета на Министерството на нововъведенията и растежа. Надявам се да повлечете крайник и да увеличим равнището на вложенията “, сподели Пулев при връчването. МИР ще изплати близо 900 хиляди лева за инфраструктура в региона на завода. На събитието участваха още кметът на Асеновград Христо Грудев и представители на Тракия икономическа зона.

Министърът означи и високата интензивност на областите Пловдив и Пазарджик по отношение на кандидатстването по първата процедура от Плана за възобновяване и резистентност „ Технологична рационализация “ на стойност 260 млн. лева „ От 953 утвърдени компании за безплатна помощ по линия на първата процедура от Плана – 145 от тях са от Пловдив, а 38 от тях са от Пазарджик “, уточни той. За Община Асеновград печелившите планове са 10 бр. за 3.6 млн. лева

Пулев напомни, че с екипа му и проведената от него мобилна приемна са съумели да обиколят всяка област в България, да се срещнат с всички регионални шефове, с представители на бизнеса по места и работодателските организации и резултатите са налице. „ По първата процедура от ПВУ са кандидатствали и спечелили компании от всички области в страната “, сподели още той.

Пулев моли към всички микро-, дребни и междинни предприятия в региона да бъдат дейни и да аплайват както по процедури от ПВУ, по този начин и по ограниченията от структурните фондове на Европейски Съюз. „ Отваряме процедура след процедура. За идващите 6 месеца 1 милиарда лева запас ще бъде на разположения за кандидатстване от микро-, дребни и междинни предприятия единствено по линия на МИР по всички предпочитани оси “, сподели още министърът. Фирмите ще могат да аплайват по три посоки – Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), новата Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) и новата за България Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021 – 2027 (ПНИИДИТ).

Министърът разгласи, че при започване на м. февруари МИР ще отвори за кандидатстване и процедурата по линия на ПВУ за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет 200 млн. лева „ Общественото разискване по мярката завърши с подадени 120 въпроса, което ни демонстрира, че ползата е голям “, сподели Пулев. По думите му, допустимата безплатна помощ по процедурата ще бъде от 100 000 хиляди до 1 млн. лева на компания, а кандидатстването ще продължи 3 месеца.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР