От 19 до 21 август OPEN BUZLUDZHA 2022 ще изненада

...
От 19 до 21 август OPEN BUZLUDZHA 2022 ще изненада
Коментари Харесай

Над 50 музиканти на 3 сцени ще участват в тридневен фестивал на Бузлуджа

От 19 до 21 август OPEN BUZLUDZHA 2022 ще изненада с доста музика и богата дневна стратегия с културни събития, спортни надпревари, туристически обиколки, работилници и доста други. Тридневният фест ще се организира на поляната при хижа " Бузлуджа ".

Хедлайнери са P.I.F., " Уикеда ", " Керана и космонавтите " и Държавна опера Стара Загора, като с изключение на тях фестивалът дава поле за изява на 20 млади групи и над 30 диджеи, измежду които: Nikeca, Miroslav Ivanov & R.S. Riverman, Magnetic Spacemen, Cool Den, The Lefties, Спални места, People of Maha, Electric Roxy, AttaXic, Lucky Number Nick, Daa Seed, Nana & The Gang и доста други.

Фотогалерия " Летящата паница " на Бузлуджа можете да разгледате .

Заедно с тях към идеята на събитието " Ти си ключът. Отвори Бузлуджа ", целяща отварянето на монумента на Бузлуджа за гости, се причисляват сътрудници и съидейници, които основават пъстра и любопитна дневна стратегия. Културни и естествени преживявания ще дадат опция на всеки клиент да открие благосъстоянията на дестинация " Бузлуджа ". А екскурзоводите от CoolTour ще опишат част от с турове към монумента.

 Над 50 музиканти на 3 подиуми ще вземат участие в тридневен фестивал на Бузлуджа
© Организаторите

Програмата на феста предлага и сказка за Хаджи Димитър, извършена от Национален парк-музей " Шипка - Бузлуджа ". По време на фестивала на прилежащия връх Шипка ще се проведат честванията за 145 години от шипченската епопея, създавайки опция за съчетание на двете събития.

Концентрацията на културно завещание в района е фокус на фестивала. Като част от огромната картина на българската архитектура от социализма " Ново архитектурно завещание " ще организира игра #bgsocarch. Музей " Искра " ще провежда велопоход " Treasure hunt в света на траките " и проява " Налей си роза ". Етнографски музей " Етър " ще предложи работилниците " Цветя и кукли от беленица " и " Гайтанена декорация ". В културната стратегия ще се включи и Музеят на хумора и сатирата - Габрово.

 Над 50 музиканти на 3 подиуми ще вземат участие в тридневен фестивал на Бузлуджа
© Организаторите

Фестивалът ще бъде придружен и от естествени преживявания, провокирайки посетителите да опознаят от близко хубостта на Централен Балкан. Спортен клуб iRun, основатели на маратона " Трявна ултра ", ще провеждат съревнование по тичане. А туристическо сдружение " Орлово гнездо " ще предложи опция за къси походи с лидер, както и съревнование по планинско насочване. " Небесносиньо " ще показват прекарването " Горска баня " и работилница за локални билки.

Други събития са майсторски клас по музикално продуциране, фотографска работилница " Цианотипия ", конна езда и огнено шоу ще са част от атракциите на фестивала. Богатата музикална и културна стратегия е ориентирана както към възрастни, по този начин и към деца, като за всички фамилии с деца към този момент има и промоционален фамилен билет. Фестивалът предлага и промоционален колективен билет 6+1. Всички варианти за закупуване на билети можете да видите.

Събитието предлага и съпътстващ, който набира истински фрагменти на монумента до 31 юли. Най-добрите фотоси ще се трансфорат в картички на фестивала.



Казусът " Бузлуджа "

Гигантският бетонен монумент, който мнозина оприличават на НЛО, издигнат, с цел да популяризира комунистическото ръководство на страната, е оставен да се разрушава, откакто тоталитарният режим пада през 1989 година Паметникът е издигнат в чест на Бузлуджанския конгрес, извършен на същото място през 1891 година На конгреса е учредена Българската социалдемократическа партия, за чиито наследнички се смятат Българска комунистическа партия и нейната приемничка Българска социалистическа партия.

През 2020 година екип от реставратори от пет европейски университета стартира работа, с цел да отбрани, до момента в който България взема решение ориста на противоречивия монумент. Зад проекта стои българският проектант Дора Иванова, чиято фондация завоюва безплатни средства от американската фондация " Гети " за правене на проект за запазване на изоставения монумент и неговите извити комплицирани мозаечни панели. През 2018 година монументът бе включен в листата на седемте най-застрашени обекта на завещание в Европа от организацията за културно завещание Europa Nostra.

 Над 50 музиканти на 3 подиуми ще вземат участие в тридневен фестивал на Бузлуджа
© Организаторите

Паметникът е държавна благосъстоятелност и се ръководи от Областна администрация - Стара Загора. Всяка година той притегля няколко хиляди гости, а изследване, представено от " Проект Бузлуджа ", демонстрира, че 94% от задграничните гости биха желали да платят входна такса, в случай че бъде опазен.

През юли 2021 година в Министерството на културата се организира съвещание на Специализирания експертен съвет за запазване на недвижимите културни полезности, на който бе прегледано предложение за даване на статут на дома-паметник на връх Бузлуджа, направено от шефа на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН). А през септември предходната година паметникът с недвижимите културни полезности от национално значение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР