От 14 януари влизат в сила новите правила за продажбата

...
От 14 януари влизат в сила новите правила за продажбата
Коментари Харесай

Влизат новите правила за имитиращите млечни продукти от днес

От 14 януари влизат в действие новите правила за продажбата на имитиращи млечни артикули.

След тази дата те би трябвало да се продават на обособени щандове, добре обозначени и обособени, сподели пред Bloomberg TV Bulgaria Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той разясни, че гратисният интервал до 13 януари визира освен търговците, а и производителите на имитиращи артикули.

Според новите правила крайната опаковка би трябвало да бъде създадена и пакетирана от производителя, а не от търговеца До момента се получаваше размиване на отговорността при злоупотреби с опаковките, разясни Присадашки.

В имитиращи артикули думата „ млечен “ не би трябвало да съществува. А шрифтът на етикета би трябвало да бъде задоволително огромен и явен, с цел да може крайният консуматор да види, че се касае за немлечен артикул, добави той.

„ Нашата вяра и предпочитание е да намалее потреблението на тези артикули, защото към този момент е потвърдено и научно, че те не са задоволително качествени. Имат даже нездравословно отношение към организма с струпване на потреблението. Надяваме се, че крайният консуматор ще придобие все по-голяма просвета на хранене и ще отдели плявата от житото “, съобщи представителят на млекопреработвателите в предаването „ Бизнес старт “ с водещ Христо Николов.

Той разяснява и друго условие в наредбата –
върху етикета категорично да бъдат посочени съставките, заместващи млякото и млечните артикули.

Присадашки уточни, че в началото най-разпространен заместващ артикул била палмовата лой, която се прибавя към сухото мляко. То пък се създава в огромни количества в международен мащаб и затова цената му е добра.

С течение на времето навлизат и още пълнежи – картофени и други нишестета. Те най-много се употребяват в фалшификати на типичния български кашкавал.

Вече е неразрешено с едни и същи машини в границите на едно дружество да се създават същински и аналогови артикули, защото се получава разбъркване.

Засега асоциацията няма безапелационни данни дали това условие се съблюдава.

vihrongon.ng
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР