От 14 септември билетите за всички прожекции и съпътстващи събития

...
От 14 септември билетите за всички прожекции и съпътстващи събития
Коментари Харесай

Синелибри 2023: Всички билети в продажба от 14 септември

От 14 септември билетите за всички прожекции и съпътстващи събития от програмата на Синелибри 2023 в столицата са към този момент в продажба. Старт на фестивала на 6 октомври от 19:00 ч. ще даде блестящият стиймпънк романс „ Клети създания “, който справедливо победи на фестивала във Венеция и отнесе премията „ Златен лъв “, покорявайки и рецензията, и публиката. Виртуозна акомодация на едноименния разказ от 1992 година на огромния шотландски създател Алистър Грей, филмът е постмодерен прочит на историята за доктор Франкенщайн и неговото страшилище. В ролята на Бела Бакстър ще забележим прелестната Ема Стоун, а ученият, който ще я върне към живота, носи чертите на Уилям Дефо.



Вече са ясни 11-те заглавия в състезанието за пълнометражен игрален филм, въодушевен от литературна творба. Бързаме да откроим „ Страсти в кухнята “ на режисьора Тран Ан Хунг, който беше почетен с премията за постановка от кинофестивала в Кан. Звездите на френското кино Жулиет Бинош и Беноа Мажимел, някогашна двойка в живота, се превъплъщават в облиците на Йожени, уважавана готвачка, и Доден Буфан, изтъкнат чревоугодник и кулинарен началник, в тази толкоз изкусителна и „ сетивна “ сантиментална драма, основана по претекстове от романа „ Страстният епикуреец “ от Марсел Руф. В състезанието влиза трагичната история „ Плитката “, написана и режисирана от Летисия Коломбани въз основа на личния й едноименен бестселър. Филмът съставлява въздействащ роман за смелостта на три дами в лицето на тестванията и несгодите. Италианско-швейцарската копродукция „ Любо “, която беше номинирана за „ Златен лъв “, също е в главния конкурс на Синелибри. Режисьорът Джорджо Дирити е основал вълнуващ кинематографичен роман по романа на Марио Каваторе, който насочва вниманието към размитите граници сред положителното и злото.



С номинация за „ Златен лъв “ у нас идва и „ Капитанът “, една история по автентичен случай на режисьора Едоардо де Анджелис, който е и съсценарист с огромния италиански публицист Сандро Веронези. Пиерфранческо Фавино, също добре прочут на българската аудитория, извършва ролята на Салваторе Тодаро, който избавя живота на моряци от противников транспортен съд. Смразяващо настоящ, филмът е мощен апел за издигане на човешката взаимност над бруталната логичност на военния протокол.



Нямаме самообладание да забележим и новата кинотворба на Изабел Койшет - „ Една обич “, която се подреди измежду номинациите за най-хубав филм на фестивала в Сан Себастиан. Майстор на пленителните екзистенциални драми, този път испанската режисьорка е основала нюансиран роман за преобразяващата мощ на плътското предпочитание, опирайки се на едноименната книга на Сара Меса. За премията за най-хубава литературна акомодация ще се състезават още италианската драма „ Прекрасно лято “, акомодация по романа на Чезаре Павезе с Дева Касел в основната роля, и френската психическа драма „ Само ние двамата “ с Виржини Ефира и Мелвил Пупо, която визира парливата тематика за моралния тормоз. Няма по какъв начин да подминем и единственото българско заглавие в състезанието – игралния филм „ Чума “, въодушевен от описа „ През чумавото ” на Йордан Йовков. Режисьор на лентата е Иван Владимиров, приспособеният сюжет е заслуга на проф. Боян Биолчев. Главните функции се извършват от Свежен Младенов, Евелина Бибова и Матей Мичев.

Източник: elle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР