От 1 юли тежкото финансово положение, в което се намира

...
От 1 юли тежкото финансово положение, в което се намира
Коментари Харесай

Финансовото положение на Топлофикация е допълнително усложнено

От 1 юли тежкото финансово състояние, в което се намира Топлофикация - София, е в допълнение усложнено, сигнализира водачът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов. Причината за това са измененията в Закона за енергетиката, съгласно които от тази дата сдружението продава създадената електрическа енергия на борсата, изясни той.

"Досега имаше тристранно съглашение. НЕК купуваше електрическата енергия, създадена от Топлофикация София и непосредствено погасяваше настоящите отговорности към Булгаргаз с контракт за прихващане, напомни Калоян Паргов.

- А борсовата цена в този момент в доста чести случаи ще бъде под цената на по този начин наречената "кафява добавка ", каквато е силата от Топлофикация София. Или пък ще бъде междинна цена, избрана от регулатора, като разликата ще бъде покривана от умишлен фонд. Това ще изисква по-добра прогноза на заплащанията от мениджмънта на Топлофикация. Като цяло, всичко това значи, че сдружението ще получава по-малко пари спрямо преди 1 юли ".

Калоян Паргов е безапелационен, че в основата на проблемите на Топлофикация - София са слабият мениджмънт и зле плануваните финансови потоци. Това докара до опасността от страна на Булгаргаз през предходната седмица да даде сдружението на частен правосъден реализатор поради забавени заплащания по отговорностите.

Притеснени от тази вест, както и от заплахата сдружението да изпадне във в действителност банкрут, общинските съветници от Българска социалистическа партия настояха да бъде изслушано управлението на Топлофикация - София. Това се случи в четвъртък, само че дадените отговори от управата на сдружението бяха извънредно незадоволителни, съгласно социалистите в СОС.

"В Топлофикация - София има нарушаване на ритмичността на приходите. А виновността на управлението е, че не е реагирало по-рано, макар че е знаело за забавянията от много време, разяснява Калоян Паргов.

- От няколко месеца сдружението има ново управление, което с изключение на да прави съкращения в разноските посредством понижаване на личния състав, не подхваща никакви други дейности с оглед възстановяване на финансовата обстановка. А в напълно близко бъдеще тези съкращения на експерти ще се отразят върху качеството на работата и компетентността на чиновниците в сдружението ".

Председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов напомни, че Топлофикация София е най-големият консуматор на синьо гориво в България като от общото количество газ, което използва България, неговият дял е към 25-30%.

"Проблемът с изискуемите настоящи заплащания от страна на Булгаргаз към Топлофикация София е явен сигнал за проблеми с паричния поток на сдружението и неговото обмисляне в бъдеще с оглед естественото действие на сдружението, съобщи водачът на столичните социалисти.

- Нормално е през зимния сезон, когато хората се отопляват, приходите да са повече и надлежно през летния да са по-ниски. Тази цикличност е известна на всички и е въпрос на добър финансов мениджмънт да бъдат направени съответните прогнози и планове, с цел да не бъдат допускани просрочия към Булгаргаз. А по време на чуването, управлението на Топлофикация София напълно публично призна за просрочието ".

Лидерът на Българска социалистическа партия - София напомни също, че на фона на цялото това притеснително положение на Топлофикация София ръководещите в Столична община гласоподаваха сдружението да вземе нов заем на стойност 135 милиона лв. от европейските банкови институции.

"Ако ръководещите се бяха вслушали в предлагането на Българска социалистическа партия и бяха провели диалози с БЕХ, употребявайки посредничеството на държавното управление, и бяха договорили опростяване на реципрочна на новия заем част от дълготрайния дълг, това щеше да бъде глътка пресен въздух за Топлофикация София, съобщи Калоян Паргов.

- А след 2020 година в Топлофикация София ще останат средства единствено за заплати. Очевидно, че големият проблем на това сдружение е мениджмънтът, тъй като входът и изходът на системата ги управлява КЕВР. Тоест, извънредно налага се да бъде усъвършенстван мениджмънтът на Топлофикация София, тъй като това е ключът за бъдещето му ".

Калоян Паргов добави, че сдружението е зациклило и е забавило осъществяването на няколко основни плана. "С сътрудниците от Българска социалистическа партия не разбрахме какво се случва с Турбина №4 в Топлоелектрическа централа Изток, която би трябвало да бъде пусната през 2019 година. Също по този начин не чухме до къде стигна реконструкцията на 7-и и 8-и казан в Топлоелектрическа централа София, която е финансирана от Европейска инвестиционна банка и би трябвало да завърши през 2019-2020 година.

Тази реорганизация е наложителна, с цел да не бъде замърсявана околната среда и да бъдат понижени парниковите излъчвания, разяснява той. - Друг зациклил план е цялостната интегрирана осведомителна система SAP, която съгласно бизнесплана трябваше да завърши до юни 2018 година. Какво се случва? При всичките тези проблеми, какво може да е бъдещето на "Топлофикация София ", съгласно ръководещите в Столична община?! ".
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР