От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи

...
От 1 юли социалната пенсия за старост ще се увеличи
Коментари Харесай

Социалната пенсия за старост се увеличава с 5 на сто

От 1 юли обществената пенсия за напреднала възраст ще се усили от 141 лв. и 63 стотинки на 148 лв. и 71 стотинки. Това планува план на държавно разпореждане, който е оповестен за разискване в портала за публични съвещания.

Необходимите средства за нарастването са 640 хиляди лв. на месец. Промяната ще докара и до растеж на пенсиите за военна и гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия. По закон техният размер се дефинира според от обществената пенсия за напреднала възраст.

Освен, че ще има смяна в пенсиите, които не са свързани с трудова активност, ще се покачат и размерите на нормативно откритите добавки към пенсиите - за непозната помощ и за ветерани от войните.

Увеличението ще увеличи пенсиите на близо 130 хиляди души, сочат експертните планове. Така държавното управление на процедура взема решение размерът на обществената пенсия за напреднала възраст да се увеличи с 5 на 100.

Целта е да се приложи обективен метод при актуализиране на приходите на всички пенсионери за възстановяване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова активност.

С решение на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт от през вчерашния ден беше признато. Затова се предлага размерът на обществената пенсия за напреднала възраст да бъде нараснал със същия %.

Необходимите средства за нарастването, възлизащи на към 3,84 милиона лв. за интервала юли-декември са планувани и заложени в бюджетния фонд пенсии, несвързани с трудова активност, одобрен със Закона за бюджета на ДОО за 2021 година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР