От 1 юли 2019 в Германия влезе в сила поредното

...
От 1 юли 2019 в Германия влезе в сила поредното
Коментари Харесай

Ето по каква формула изчисляват огромните пенсии в Германия

От 1 юли 2019 в Германия влезе в действие следващото нарастване на месечните приходи на пенсионерите, които в това време са повече от 21 милиона - т.е., една четвърт от популацията. В западната част на страната пенсиите бяха увеличени с 3,18 %, а в източната - с 3,91 на 100. Но за какво не закръглят? Законът е подобен - индексацията се прави по комплицирана формула, основана на динамичността в растежа на заплатите.

Роля обаче играят и други фактори, като да вземем за пример съотношението сред работещи и пенсионери. Поради това се получава по този начин, че нарастването на пенсиите тази година даже изпреварва растежа на заплатите. И това напълно не е единствената специфичност на немската пенсионна система.

" Пактът на поколенията "

Германия е първата страна в света, въвела държавна система на обществено обезпечаване. Това става още в края на 19 век, при ръководството на Ото декор Бисмарк. Основният принцип на тази система е непокътнат и до през днешния ден - така наречен " Пакт на поколенията ", според който работещите устоят излезлите в пенсия, внасяйки избран % от месечната си заплата в държавния пенсионен фонд. Този фонд не акумулира средствата и не ги влага на никое място, а неотложно ги превежда на пенсионерите. Тоест, работи моделът на директното и директно преразпределение на приходите.

В първите няколко десетилетия от въвеждането на системата, така наречен " Пакт на поколенията " е много резистентен, защото съвсем не обременява. През 1891 година да вземем за пример размерът на отчисленията на работещите е едвам 1,7% от месечната заплата, през 1924 година - 3,5 на 100, през 1928 - 5,5 %, през 1949 - 10 %. На фона на високата претовареност и относително скромната дълготрайност на живота все още, тези отчисления са задоволителни за обезпечаването на възрастните хора.

Ситуацията се трансформира в последните десетилетия на предишния век, когато Германия (особено след Обединението) се сблъсква с стопански и с демографски проблеми. Безработните - т.е., хората, които няма по какъв начин да вършат вноски в пенсионния фонд, стават повече, раждаемостта понижава, като в същото време продължителността на живота нараства доста.

Оттам следва, че на по-малкия брой работещи им се постанова да устоят все по-голям брой пенсионери. А и колкото по-дълго живеят те след излизането си в пенсия, толкоз по-скъпо костват на фонда. Покрай това в навечерието на 21 век пенсионната вноска се подвига до над 20 %. Благодарение на положителните стопански индикатори и растежа на заетостта, през днешния ден тя е малко по-ниска - 18,6 %.

Тези отчисления важат за всички работещи в Германия, само че не като % от цялата им заплата. Законът е въвел тавани: 6 500 евро за западната част на Германия, 5 800 за източната. Надхвърлящото тези суми не се полза с пенсионен налог, само че пък таваните периодичен се подвигат.

Служителят и работодателят заплащат поравно

Половината от вноските на трудещите се поемат техните работодатели. Към това се прибавят и обилни субсидии от държавния бюджет - да вземем за пример част от приходите от Данък добавена стойност и от специфичния еко-данък върху горивата.

Прогнозите на специалистите гласят, че през 2021 година дотациите за пенсионния фонд от държавния бюджет ще надвишават 100 милиарда евро. Това ще бъде един от резултатите от признатия предходната година така наречен " пенсионен пакет ": държавното управление подсигурява, че до 2025 година пенсиите в страната няма да паднат под 48 % от нивото на заплатите, а отчисленията в пенсионния фонд ще останат в границите на 20-те %. Какво ще стане оттова нататък, ще зависи от демографията и от стопанската система.

Как се пресмятат немските пенсии

Изчисляването на пенсиите в Германия е висша математика, с която са осведомени единствено стеснен кръг експерти, минали особено образование. При изчисляването на пенсията се регистрират освен трудовият стаж и направените отчисления, само че и възрастта на пенсиониращия се, времето, вложено в образование, съществуването на деца, отпуските за развъждането им, службата в армията и други Всички тези данни и критерии се пресмятат в така наречен " пенсионни точки ", които по-късно се трансформират в съответна сума. Каква е в последна сметка междинната пенсия в страната?

В Германия съществува понятието " базов пенсионер ". Това е условният деец, работил 45 години на междинна заплата и излизащ в пенсия при постигане на пенсионната възраст (в момента пенсионната възраст в Германия последователно се усилва, като през 2029-а ще доближи 67 години). Стандартната пенсия на този конвенционален деец е 1 441 евро на запад и 1 381 евро на изток. Това обаче не е междинната стойност за Германия.

Рядко се случва хората в страната да имат толкоз нескончаем трудов стаж, а и трудовата кариера нормално не стартира със междинната заплата. Миналата година пенсионерите-мъже са получавали приблизително 1 095 евро на запад и 1 198 на изток. Пенсионерките на запад са имали приблизително по 622 евро, на изток - 928. По-високите размери на пенсиите в източната част на Германия се изясняват с това, че жителите на някогашната Германска демократична република по предписание имат по-дълъг трудов стаж, а дамите в предишното са работили наедно с мъжете.

Трите типа пенсии

Но държавната пенсия е единствено един детайл от опциите за обществено застраховане на старини. Почти половината от пенсионерите получават и пари от някогашния си шеф. Повечето огромни компании, обществено-правните компании, държавните предприятия и ведомства обезпечават на някогашните си чиновници спомагателни фирмени пенсии. В някои случаи те са толкоз високи, че разрешават на пенсионерите да запазят до 90% от предходния си стандарт на живот.

Освен това има и система за частно пенсионно обезпечаване. 42 милиона германци са сключили контракти, които им подсигуряват или еднократно, или постоянно погашение на средства след постигане на пенсионната възраст.

Източник: блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР