От 1 януари следващата година ще има директна въздушна линия

...
От 1 януари следващата година ще има директна въздушна линия
Коментари Харесай

От 1 януари ще има директна въздушна линия Баку-София

От 1 януари идната година ще има директна въздушна линия сред Баку и София. Това стана ясно на пресконференция след среща на българския президент Румен Радев и президента на Азербайджан Илхам Алиев в 
Баку.

" Уведомих Националната самолетна компания на Азербайджан да провежда директни полети сред Баку и София. Сега се организира подготовка, която се надявам скоро да завърши и в близко бъдеще ", съобщи Алиев.

Българският президент Румен Радев акцентира, че двете страни са минали към съответни стъпки за задълбочаването на съдействието. По думите му взаимната декларация за съдействие и партньорство, дава опция за развиване на съдействие от всички области от съвместен интерес. " Много значимо е да предприемем съответни стъпки, тъй като стокообменът не ни удовлетворява ", добави Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция.

" Добра вест е откриването на директна въздушна линия сред Баку и София и то от 1 януари идната година ", акцентира българският президент. Той добави, че това съответствува с Българското председателство на Европейски Съюз и че България удостоверява поддръжката си към Азербайджан за новото всеобхватно съглашение с Европейски Съюз.

Алиев коментира и съдействието в енергетиката и Южния газов кулоар, който ще свързва двете страни. 

" Това е един огромен транснационален газов план и финансовият детайл на този план е 40 милиарда $. В плана вземат участие седем страни. От находището Шах Дениз в Азербайджан ще постъпва газ в България ", акцентира Алиев.

По думите му, когато азербайджанският газ постъпи на пазара в България, това ще разреши да се отворят нови хоризонти за съдействието сред двете страни.

Азербайджанският президент оповести, че в близко бъдеще ще стартира употребата на железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс. Илхам Алиев се надява България да вземе интензивно присъединяване в този план, тъй като страните, които са по протежението на тази линия, ще получат спомагателни благоприятни условия. Той разяснява още, че е значимо двете страни да си сътрудничат в областта на селското стопанство и образованието.

Румен Радев увери, че България може да интереса на Азербайджан за развиване на селското стопанство, на внедряването на нови технологии, изключително в преработващата индустрия. " Енергетиката е региона, която ще ни свързва за доста години напред и ние потвърдихме поддръжката си за Южния газов кулоар ", съобщи българският президент. Според него Азербайджан има основно значение за ролята на този газов кулоар и реализацията му. По думите му този план ще даде действителен късмет за диверсификация в Южна и Централна Европа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР