От 1 януари 2024г. Украйна ще стане част от ENTSO-E

...
От 1 януари 2024г. Украйна ще стане част от ENTSO-E
Коментари Харесай

Украйна става част от енергийната мрежа на Европа

От 1 януари 2024г. Украйна ще стане част от ENTSO-E (Европейската мрежа за търговия и транспорт на електроенергия). Новината е значима, тъй като значи, че смяна на енергийния пазар ще има освен в България, а евентуално в цяла Европа, защото Украйна има огромен и диверсифициран енергиен микс, който към този момент ще може да бъде употребен интензивно на континента.

В момента част от мощностите на Киев не се оперират от украинския систематичен оператор, защото след началото на войната те бяха отнети от съветските военни елементи. А през последните месеци е най-голямата атомна електроцентрална в Европа - Запорожката.

Данни от европейските систематични оператори демонстрират, че е потенциалът за транспорт от страните в Централна и Източна Европа към Украйна и Молдова е повишен с 500 мегавата до 1700 мегавата. Така на процедура ще се обезпечи енергийната непоклатимост на Киев през зимата, като ще има повече опция за покупко-продажби с интегрирания европейския пазар. Например, ще се разреши в по-голяма степен украински търговци да купуват български ток.
Нови благоприятни условия
В европейската асоциация членуват всички страни на континента без Молдова, Турция и Англия, което на процедура прави ENTSO-E най-голямата взаимосвързана електрическа мрежа в света.
Реклама
Едно от евентуалните преимущества е, че в случаи на по-високи цени на електрическата енергия в Европа, Украйна ще може да въздейства позитивно посредством богатия си микс. През 2022 година в производството на страната максимален дял има атомната електрическа енергия, следвана от въглищната и хидро. По данни отпреди войната Украйна е произвеждала пет пъти повече електрическа енергия от България на месечна база, като разликата най-вероятно сега е по-малка поради превзетите мощности.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Зелена светлина за въглищните планове; Антипазарни ограничения за енергопроизводителите 22 декември 2023, 15:27 Антипазарните ограничения в енергетиката остават и следващата година 21 декември 2023, 16:52 Блокажът на кораби през Червено море може да вдигне цените на газа и петрола в Европа 18 декември 2023, 15:31
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР