От 1 септември в страните от ЕС са в сила

...
От 1 септември в страните от ЕС са в сила
Коментари Харесай

В ЕС вече действат нови тестове за вредни емисии на автомобилите

От 1 септември в страните от Европейски Съюз са в действие нови сертификационни тествания за нездравословните излъчвания, отделяни от моторите на колите. Без те да бъдат покрити нито една нова кола няма да може да излезе на пазара. Тестовете минават на два стадия – лабораторен WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure), и в действителни уловия на придвижване - RDE (Real Driving Emissions).
Новият правилник заменя настоящия до момента NEDC (New European Driving Cycle), който бе въведен още през 70-те години на предишния век. Според всички специалисти, той не отразява действителните условия при експлуатация на транспортните средства. Влизащите в действие проби освен дават по-надеждни резултати, само че и ще покачат конкуренцията сред колите производители.


Съобщава се още, че за тестванията WTLP е създаден една методика на осъществяване, която може да се повтаря в лабораторни условия във всяка една страна в Европа. Що се касае до тестванията RDE, те ще се организират на общоприети пътища, като са указани техния вид, както и съпътстващите условия. Тези тествания обаче не са строго стандартизирани и се позволяват отклонения.
Проблемът с несъответстващите действителни индикатори на нездравословните излъчвания, отделяни от колите, се появи още през есента на 2015 година, когато избухна абсурда с манипулираните мотори на концерна Volkswagen. Под съмнение се оказаха освен коли в Съединени американски щати, само че и в Европа, като пострадаха марките Volkswagen, Audi, Porsche, Skoda и Seat.


По-късно концернът Daimler също бе упрекнат в продажбата на милиони дизелови коли, при които нездравословните излъчвания в действителни условия са в пъти по-високи от тези, които се демонстрират при проби. Всичко това в последна сметка докара и до смяна на до момента настоящия устав за осъществяване на тестванията.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР