От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на

...
От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на
Коментари Харесай

Въпреки духа на сградата. Парламентът се мести в бившия партиен дом oт 1 септември

От 1 септември Народното събрание ще заседава в постройката на площад Александър I №1 (бившия партиен дом), сподели ръководителят на Народното събрание Росен Желязков . В сряда той показа пленарната зала пред публицисти.

От години в някогашния партиен дом се организират съвещания на непрекъснатите парламентарни комисии.

" Традиционната постройка на Народното събрание се нуждае от сериозен ремонт ", сподели Желязков. По думите му течове от покрива към този момент се отразяват по фасадата на постройката, която е културна полезност. Поправката ще продължи не по-малко от 3 години.

Сградата на някогашния партиен дом на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП) беше ремонтирана с спирания в продължение на 15 години за близо 43 млн. лева

През 2020 година по време на ръководството на ГЕРБ и третия кабинет на Бойко Борисов за малко Народното събрание се реалокира точно в тази постройка. Тогава се оказа, че за публицистите е отредено място в приземния етаж. Там те можеха да наблюдават съвещанията на Народното събрание на екрани, само че нямаха или министрите в парламентарния надзор, с цел да им задават въпроси.

В сряда Желязков сподели, че в този момент към този момент медиите ще имат достъп до депутатите на две места - във фоайето на централния вход откъм Ларгото (откъдето ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж.

Има и несъмнено място за брифинги, както и конферентна зала, където ще заседават парламентарни групи. Медиите обаче няма да имат достъп до коридорите, в които ще са стаите на парламентарните групи.
Духът, който витае в постройката, няма да пречи
" Знаем, че има много съществено политическо говорене по тематиката още отпреди години от позиция първо на духа, който витае в тази постройка, само че ние считаме, че Народното събрание с работата си би трябвало да трансформира атмосферата, а не атмосферата да въздейства върху народните представители ", сподели Желязков.

За Българска социалистическа партия и комунизма архитектурата е едно от идеологическите изкуства. Планът за “центъра на властта ”, част от който е Партийният дом, би трябвало да внушава господство, а " постройките да потискат минувача, да внушават престижа на партията страна ", сподели по-рано пред Свободна Европа.

На фасадата на Партийния дом към момента има барелефи, останали от времето на Българска комунистическа партия, макар че комунистическият режим е разгласен за незаконен от Народното събрание още през май 2000 година по време на ръководството на Обединените демократични сили (ОДС) с министър председател Иван Костов.

С рухването на комунистическия режим в зората на 90-те години на предишния век е свалена единствено алената петолъчка, знак на режима, от пилона над покрива на зданието. Сега там се вее националният байрак.

Желязков сподели още, че като се изключи " ИТН ", другите групи схващат нуждата и причините от преместването.

За преместването няма да има оперативни разноски, сподели ръководителят на Народното събрание. Пултовете за гласоподаване ще бъдат преместени и ще бъде инсталирана озвучителна система. Предстои построяването на информационна видео и аудио конферентна система.

По думите на Желязков би трябвало да се откри мястото за надписа " Съединението прави силата ", тъй като е " девизът освен на Народно събрание, а и на нацията ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР