От 1 октомври Градската художествена галерия - Варна, представя “Изкуството

...
От 1 октомври Градската художествена галерия - Варна, представя “Изкуството
Коментари Харесай

За изкуството са необходими две добри сърца



От 1 октомври Градската художествена изложба - Варна, показва “Изкуството на графиката в сбирката на проф. доктор Чавдар Славов ”

Изложбата включва  произведения на повече от 80 от най-значимите имена в българското изкуство от края на ХIХ до началото на ХХI век. Сред тях са графики на Васил Захариев, Веселин Стайков, Преслав Кършовски, Румен Скорчев, Иван Кирков, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Андрей Даниел, Любен Диманов, Петър Чуклев, Стоян Цанев, Иван Димов, Иван Газдов, Захари Каменов, Цветан Казанджиев, Мария Духтева, Христо Кърджилов и други Ще забележим и графични произведения и рисунки и на художниците  Дечко Узунов, Светлин Русев, Генко Генков, Емил Попов и други, изявяващи се главно в региона на живописта и скулптурата. 

Селекцията на тази експозиция е дело на акад. Румен Скорчев, а сбирката на проф. Славов е показана и в първокласен азбучник.

За сбирката „ Изкуството на графиката “ на проф. Славов акад. Румен Скорчев написа:

“Колекционирането на изкуство е болест, страдалчество от невъзможността да имаш мечтаните произведения. То поражда и грижи към добитите полезности. То не е занимание, а полуда, наркотична полуда. Защото вълнението от всякакви хартийки, платънца и пластики не е снобска показност или примитивна пристрастеност на спекуланта, чиято единствена цел е парична облага. Колекциите се основават посредством нескончаем асортимент на произведения по тематики или създатели, по типове изкуства, по софтуерен принцип или в рамките на избрани национални култури. Думата „ одобрявам " звучи непочтено в речника на колекционера и остава за тези, които украсяват жилището си, без да ги интересува ниската естетическа стойност, нито създателите на притежаваните от тях изображения.

Колекционирането изисква естествена просветеност, изисква и умения да се поддържа връзка с създателите, дипломатична агресивност и най-важното - обилни финансови благоприятни условия. Ако човешката история, най-малко у нас е потвърдила какъв брой дребна е вероятността да се срещнат в една персона нейната богата нематериалност и материалното й положение. На общия декор от постоянно срещани събирачи на картини и търговци, доктор Славов който с присъщата си невзискателност настойчиво твърди, че не е колекционер, а ние, феновете му, бихме споделили, че е водещ експерт в здравната просвета, духовно извисена и всестранно и талантлива с ученолюбие персона... “

Проф. доктор Чавдар Славов беше посетител на предаването за просвета на Радио Варна " Гравитация нула " с водещ Светлана Вълкова:

Как се запалихте по изобразителното изкуство и съответно по графиката? Колекционирате от 1985 година насам.

На процедура от този момент натрупвам, само че се възпламених още като възпитаник в дребните класове, тъй като съученик и другар ми е огромният български художник Свилен Блажев. Рисувайки и мъчейки се да доближи неговото равнище, разбрах, че е по-добре да оценявам това изкуство, в сравнение с да се пробвам да го настигна. Разбрах, че моето занятие е медицината и в този момент комбинирам двете неща.

Приблизително какъв брой графики и рисунки има във Вашата сбирка?

Аз първо желая да кажа, че не се усещам колекционер в цялостния смисъл на тази дума, тъй като колекционерството е болест, както споделя моят нравствен татко акад. Румен Скорчев. Аз не вземам участие м търгове, не продавам от моите картини, в най-хубавия случай замествам с някой различен събирач на такова изкуство, само че това е по-скоро една идея, един досег до българската просвета и в частност изобразителното изкуство, което смятам, че е освен на европейско, само че на международно равнище.

Графиката е необикновен тип изява на изобразителното майсторство, както и рисунката, тя обаче дава опция с по-малко финансови средства човек да сътвори по-голяма сбирка. Моята сбирка е събирана по по-странен метод: първо, от контактите ми с художниците, а аз поддържам връзка доста с тях и множеството от нещата са ми подарени, други съм купувал от графичните бази на по-достъпни цени, трети, благодарение на мои сътрудници съм придобивал.

Имам показани към 300 български създателя – някои с по една, други с по две графики, само че в тази извадка, която се смята за представителна, са показани 86 създателя със 104 произведения. Тази сбирка беше показана в Софийска градска изложба през 2014 година, по-късно в Кюстендил, моя роден край, в Бургас заставам три месеца в изложба „ Петко Задгорски “, в Стара Загора, в Сливен, Велико Търново и не щеш ли към този момент е във Варна. Това е една моя сбъдната фантазия – да разпространявам не моята сбирка, а това изкуство.

(...) Тук има една доста забавна работа на Генко Генков, един от дребното му опити в тази област, суха игла, само че на процедура тя е рисувана с гвоздей върху парче ламарина и по-късно отпечатана от самия Румен Скорчев и то единствено в 5 екземплара...

Аз към този момент владея един от каталозите със селекцията, има го и в Градската художествена изложба...

Да, аз нормално правя подарък избран брой каталози, със средставата от продажбата галерията може да подкрепи активността си. Каталогът е и в доста известни галерии по света, персонално съм го занесъл. Това е част от моята фантазия или идея за пропагандиране на българското изобразително изкуство.

Знаем, че в графиката първите копия, до десето, са най-ценни. Вие държите ли да притежавате постоянно първо копие?

Бих разкрил една дребна загадка – най-хубави са от 3-то до 10-то копие, изключително в литографията, тъй като тогава мастилото е най-наситено, когата се отпечетва... Не бих споделил,че държа на първите копия, не съм толкоз взискателен, за мен е значимо наличието на подобен документ за художник, който почитам.

Казахте, че за Вас е значимо общуването с художниците? Кога намирате време?

Това е моето занимание. В началото, когато започнах да групирам, рамкирах творбите и ги наковавах по стените си в жилището, които пък се трансфораха в швейцарско сирене. Това ми сътвори известни фамилни проблеми... Впоследствие разбрах, че е по-важно да се съхраняват в папки и когато се демонстрират пред хора, тогава да се поставят в стъкла и да се рамкират.

Аз с това си почивам, макар че художниците са доста необикновен коктейл от характери, от страсти и всеки художник мечтае да покаже своята рожба – картината, и да немери познавач. Както огромният Димитър Казаков-Нерон споделя, че за изкуството са нужни две положителни сърца – едно, което да го сътвори, и друго, което да го оцени.

След като публично се отказахте да рисувате, въпреки всичко скрито рисувате ли си у дома?

Ами, рисувам най-вече интервенциите си...

Пожелавам Ви дълги години да можете да го вършиме!




Цялото изявление може да чуете в звуковия файл.




Чл.-кор. п роф. доктор Чавдар Славов

Чл.-кор. проф. доктор Чавдар Славов е роден през 1953 година в София. Завършва Висшия медицински институт в София със компетентност “Урология ” и УНСС с магистратура по здравен мениджмънт. Специализира във Франция, Белгия, Англия, Съединени американски щати.

Автор на повече от 300 научни труда и на 13 рационализации и изобретения. Има заслуги за усъвършенстване на организацията на опазването на здравето и мениджмънта на болничното опазване на здравето.

Началник на Клиниката по урология и андрология при УМБАЛ “Царица Йоана - ИСУЛ ”.

Член на Постоянния комитет на Световната здравна организация (СЗО) за Европа и интернационален член на Световната, Европейската и Американската урологични асоциации.

Удостоен е с премия за принос в региона на хирургичните науки на името на проф. Параскев Стоянов, приз за повсеместен принос в региона на редките заболявания от НЦРБЛС и други оценки. Почетен жител на Кюстендил.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР